Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Žitňanská: Na čo nám je funkcia GP, keď ho nemáme?

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA – Načo nám je funkcia generálneho prokurátora, keď to podľa poslankyne Národnej rady SR Lucie Žitňanskej ide aj bez neho. Ako povedala dnes v parlamentnej rozprave k Správe o činnosti prokuratúry SR za rok 2011, ak by sa zrušila funkcia generálneho prokurátora, ušetril by sa jeden plat.

„Prezident nemusí čakať na rozhodnutie ústavného súdu a ústavný súd sa nemusí trápiť, ako rozhodnúť. Načo nám je prezident, ktorý nepodpisuje? Ušetríme ďalší plat. Na čo nám je ústavný súd, ktorý nerozhoduje? To je kopa platov. Na čo sú nám poslanci? Návrh na zníženie poslancov na 100 bol málo, treba nás zrušiť. Ale potom treba otázku, či nám treba demokraciu,“ vyhlásila v rozprave Žitňanská. Pripomenula, že dnes uplynul rok, tri mesiace a deväť dní od zvolenia a nevymenovania Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora.

Podľa Žitňanskej generálneho prokurátora potrebujeme, aby dal niekto správu o preukazovaní pôvodu majetku, alebo o tom, podľa akých kritérií sa rozhoduje o podávaní mimoriadnych dovolaní, ale tiež, aby generálna prokuratúra nekomentovala prácu polície, ale viac sa zamerala na vlastné pôsobenie. „Som presvedčená, že potrebujeme generálneho prokurátora,“ dodala. Zároveň poukázala, že v správe sa píše o tom, ako generálna prokuratúra funguje riadne aj bez generálneho prokuratúra a nie je ohrozená jej funkčnosť, lebo prokurátori sú profesionáli.

„Znovu sa natíska otázka, načo nám je generálny prokurátor,“ uviedla. Poslankyňa NR SR Magda Vášáryová sa opýtala, koho sa bojí prezident SR Ivan Gašparovič, že nechce vymenovať za generálneho prokurátora zvoleného Jozefa Čentéša.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu