Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič musí vymenovať Čentéša, alebo oznámiť dôvody nevymenovania

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

KOŠICE – Prezident Slovenskej republiky je povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora Slovenskej republiky podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade Slovenskej republiky, že tohto kandidáta nevymenuje.

Rozhodlo o tom dnes plénum Ústavného súdu SR, ktoré sa zaoberalo na žiadosť skupiny poslancov NR SR zastúpených Radoslavom Procházkom výkladom ústavných článkov týkajúcich sa právomoci prezidenta.

Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia "prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné."

Podľa § 32 ods. 1 zákona o ústavnom súde sa k tomuto rozhodnutiu pripája odlišné stanovisko sudcu Lajosa Mészárosa, sudcu Jána Lubyho, sudkyne Ľudmily Gajdošíkovej a sudcu Ladislava Orosza. Sudkyňa Ivetta Macejková dopĺňa odôvodnenie rozhodnutia.

„Považujem dnešný verdikt za potvrdenie toho, čo sme žiadali, t.j. povinnosť prezidenta republiky rozhodnúť v primeranej lehote a zároveň prípadné negatívne rozhodnutie odôvodniť dôvodmi, ktoré nie sú osobnou svojvôľou. V ďalších podrobnostiach si počkám na doručenie oficiálneho rozhodnutia,“ reagoval na výklad ÚS Radoslav Procházka.

S podaním o výklad ustanovení ústavy týkajúcich sa právomoci prezidenta sa na Ústavný súd obrátila skupina 60 poslancov NR SR 29. februára 2012. Reagovali tým na niekoľkomesačné nekonanie prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorému NR SR navrhla vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. V podaní nežiadali, aby ÚS rozhodol, že prezident mal vymenovať Čentéša.

Na ústavný súd sa podaním obrátil aj Jozef Čentéš s tým, že prezident svojím nekonaním porušil jeho Ústavou SR a medzinárodnými dohodami zaručené práva – voliť a byť volený, právo na rovnaký prístup k voleným a verejným funkciám.

Národná rada uznesením dňa 17. júna 2011 navrhla prezidentovi SR vymenovať za generálneho prokurátora SR kandidáta Jozefa Čentéša, ktorý získal 79 hlasov. Prezident ho dodnes nevymenoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu