Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štátny tajomník MO Koterec: Radi by sme EÚ ponúkli naše spôsobilosti

Miloš Koterec
Miloš Koterec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny tajomník MO SR Miloš Koterec dnes na pôde ministerstva obrany prijal predsedu Vojenského výboru EÚ generála Hakana Syréna, ktorý je na návšteve Slovenskej republiky na pozvanie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka.

Stretnutiu dominovali témy spadajúce pod Spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku (SBOP) EÚ, medzi nimi osobitne možnosti združovania a zdieľania spôsobilostí ozbrojených síl v rámci EÚ.

"Ak chceme aj naďalej hrať významnú rolu vo svete, musíme držať spolu a spoločne budovať európske spôsobilosti. Slovensko zostáva aj naďalej spoľahlivým hráčom v rámci SBOP, a radi by sme naše spôsobilosti ponúkli EÚ rovnako, ako to robíme pre NATO," uviedol M. Koterec a dodal, že Slovenská republika sa zapája do niekoľkých regionálnych a bilaterálnych projektov zdieľania spôsobilostí (Pooling & Sharing), vrátane nových iniciatív s Českou republikou. "Najväčší priestor vidíme v oblasti spoločného výcviku, tvorby síl, obstarávania ale aj v spolupráci obranného priemyslu," uviedol štátny tajomník MO SR.

Generál Hakan Syrén, ktorý je predsedom Vojenského výboru EÚ od novembra 2009, označil súčasnú situáciu za prelomovú pokiaľ ide o spoluprácu európskych krajín. "Na operácii v Líbyi sa ukázalo, ako veľmi sme závislí na našich transatlantických vzťahoch. Je zrejmé, že bez spolupráce s NATO sa EÚ nepohne ďalej, musíme sa rozhodnúť správne, aby sme naše spôsobilosti vyniesli na vyššiu úroveň," povedal H. Syrén. "Rešpektujem diskusiu o suverenite jednotlivých štátov, ale príklad pobaltských štátov so spoločným hliadkovaním vzdušného priestoru nám ukazuje, kadiaľ vedie cesta."

Obaja predstavitelia tiež diskutovali o situácii v Bosne a Hercegovine v súvislosti s operáciou EUFOR ALTHEA, v ktorej pôsobia aj slovenské jednotky, ako aj o možnostiach ďalšej spolupráce medzi SR a EÚ vo vojenskej oblasti. Na záver M. Koterec poďakoval za prínos generála Hakana Syréna k rozvoju spôsobilostí a procesov krízového manažmentu v Európskej únii a zaželal mu úspech v jeho ďalšom pôsobení po odchode z pozície predsedu Vojenského výboru EÚ. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu