Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci budú mať nové hlasovacie zariadenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci by od polovice budúceho roka mali hlasovať na novom hlasovacom zariadení. Súčasnému zariadeniu sa končí technická podpora. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková po rokovaní poslaneckého grémia informovala, že na obstaranie nového hlasovacieho zariadenia sa vypíše výberové konanie.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič priblížil, že systém sa má financovať z eurofondov cez Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS). Predpokladaná cena zariadenia zatiaľ nie je známa. Výmenu hlasovacieho zariadenia plánuje Kancelária NR SR zrealizovať počas budúceho leta v prestávke medzi parlamentnými schôdzami.

Viskupič naznačil, že spolu s výmenou hlasovacieho zariadenia sa môže riešiť aj nápad poslanca OĽaNO Alojza Hlinu, ktorý navrhuje, aby na internete mohli ľudia sledovať účasť poslancov v rokovacej sále. Kamery a potrebná technika v parlamente na to sú, podľa odhadov by si spustenie systému vyžiadalo investíciu päť až osem tisíc eur. "Padol návrh, že ak to Hlina alebo OĽaNO zaplatí, možno s tým problém mať nebudú," dodal Viskupič. Vo všeobecnosti ale podľa jeho slov veľký záujem Hlinova iniciatíva u ďalších poslaneckých klubov nevzbudila.

Pracovná skupina, ktorá vyberala techniku pre nových poslancov, nakoniec rozhodla o nákupe notebookov. "Našou ambíciu bolo kúpiť výkonné a lacné tablety. Budú to však znovu laptopy. My sme kritizovali konkrétnu špecifikáciu, zdala sa nám premrštená na potreby poslancov. Ultratenké laptopy s LED podsvietením nie sú to pravé orechové. Mohli sme ušetriť a ja stále trvám na tom, že naše riešenie by bolo lepšie," konštatoval Viskupič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu