Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Noví poslanci dostanú notebooky zrejme až pred letom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Noví poslanci Národnej rady SR, ktorí v parlamente ostatné volebné obdobie nepôsobili, si budú musieť na techniku počkať. Hoci sľub zložia už 4. apríla, notebook a tlačiareň zrejme dostanú až pred letom. Dôvodom je, že Kancelária NR SR nemá Rámcovú zmluvu na nákup výpočtovej techniky, ktorú zrušil ešte bývalý šéf Kancelárie NR SR Michal Nižňan (nominant SaS).

Súčasné vedenie kancelárie považuje vypovedanie zmlúv a následné nezabezpečenie obstarania nových zmluvných partnerov za základné manažérske zlyhanie.
      
"Rámcová zmluva na výpočtovú techniku bola zrušená v januári 2011 z dôvodu, že tam boli nevýhodné cenové podmienky. Nebolo potrebné zaobstarať novú zmluvu, nakoľko Kancelária neplánovala žiadne výdavky na výpočtovú techniku. Nové vedenie Kancelárie nastúpilo v októbri 2011, teda mali dostatok času riešiť túto situáciu," povedal Nižňan s tým, že ide o zlyhanie nového vedenia Kancelárie a súčasný kancelár Andrej Kramár (nominant KDH) len hľadá vinníkov a výhovorky.
      
Kancelária NR SR, ktorá je v súčasnosti bez zmluvného partnera, prostredníctvom ktorého by bolo možne nakupovať výpočtovú techniku, pripravila nadlimitnú zákazku "Výpočtová technika a ostatný hardware" odsúhlasenú 28. februára v pláne Verejného obstarávania. Podľa zákona o verejnom obstarávaní ju musí realizovať formou elektronickej aukcie. "Nakoľko Kancelária softvérom na takéto aukcie nedisponuje, tak najprv bola vysúťažená externá spoločnosť, ktorá ich realizuje," uviedla Darina Jahelková z Kancelárie NR SR.
      
Aj napriek tomu, že realizácia obstarávania sa procesne začala ešte pred predčasnými parlamentnými voľbami, súčasné vedenie Kancelárie chce podľa Jahelkovej korektným a dôstojným spôsobom odovzdať dokončenie tohto procesu už novému vedeniu. Keďže predkladanie súťažných ponúk je naplánované do 23. apríla a proces uzatvorenia zmlúv cca o 16 dní neskôr, realizácia ostrého kola elektronickej aukcie sa predpokladá až na polovicu mája.
      
Päťdesiatštyri nových poslancov si tak bude musieť prvé mesiace svojho pôsobenia v snemovni vystačiť s technikou, ktorá im je k dispozícii v poslaneckých kanceláriách. Členovia snemovne budú mať taktiež zriadený webmail, prostredníctvom ktorého budú mať prístup k svojej elektronickej pošte a dokumentom z ktoréhokoľvek miesta, kde je prístup na internet.
      
Poslanci, ktorí vykonávali mandát aj pred 10. marcom, si ponechajú doterajšie vybavenie. V predchádzajúcom období to tak nebolo a parlament po voľbách nakupoval techniku vždy všetkým poslancom, pričom staré počítače im ostávali. V decembri 2011 však NR SR na návrh predsedu Pavla Hrušovského (KDH) prijala uznesenie, podľa ktorého poslanci, ktorým sa mandát podarí vo voľbách obhájiť, novú techniku nedostanú. Tí, ktorí sa do snemovne neprebojovali, si počítač a tlačiareň ponechali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu