Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Predseda parlamentu bude mať zrejme silnejšie právomoci

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR bude mať zrejme silnejšie právomoci. Poslanci totiž posunuli do druhého čítania novelu zákona o rokovacom poriadku z dielne Smeru-SD. Právna norma počíta s tým, že šéf parlamentu bude môcť ovplyvňovať rokovanie schôdzí tak, ako mohli doteraz iba viaceré poslanecké kluby spoločne. V súčasnosti je na čele NR SR Pavol Paška zo Smeru-SD.

Ak novela prejde v navrhnutom znení, bude môcť podávať návrhy na doplnenie bodu do programu, na určenie dĺžky času na rozpravu, na ukončenie rozpravy pred vystúpením všetkých rečníkov a tiež bude môcť navrhovať prerušenie rokovania o bode programu na poradu poslaneckých klubov po skončení rozpravy a pred hlasovaním. V súčasnosti podávajú tieto návrhy minimálne dva alebo tri poslanecké kluby. Vládny Smer-SD, ktorý má v NR SR jasnú väčšinu, je však tvorený len jedným klubom, a teda možnosť dávať tieto návrhy zo zákona nemá.

Sociálni demokrati reagujú novelou rokovacieho poriadku na situáciu, ktorá vznikla po tohtoročných parlamentných voľbách. Z nich vzišla vláda jednej strany, v parlamente vzniklo šesť poslaneckých klubov. Smer-SD má sám 83 poslancov, zvyšných päť klubov má spolu 67 poslancov. Smeru-SD sa nepozdáva, že hoci on sám má viac poslancov ako všetky ostatné kluby dokopy, nemá možnosť podieľať sa na ovplyvňovaní rokovania NR SR a "výrazne menší počet poslancov, ktorí sú členmi viacerých poslaneckých klubov" túto možnosť má.

Predkladatelia chcú doplnením právomocí šéfovi zákonodarného zboru vyvážiť postavenie jednotlivých poslaneckých klubov v parlamente. Iniciatívu Smeru-SD kritizujú viacerí predstavitelia opozície. OĽaNO tvrdí, že si ňou najsilnejšia strana ušije rokovací poriadok na mieru, aby sa vyhla "komplikáciám" v podobe diskusie s opozíciou. Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) a Radoslav Procházka (KDH) vidia v novele neodôvodnenú koncentráciu moci v rukách jednej osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu