Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo naservíroval poslancom Paška: ESO, nový pracovný kódex a platby za RTVS

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvojtýždňové rokovanie so 72-bodovým programom pripravil pre poslancov Národnej rady SR predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Ôsma schôdza zákonodarného zboru, ktorá sa začína v utorok (16.10.) o 13. hodine, prinesie okrem iného štart reformy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa), definitívnu podobu zmeneného Zákonníka práce, ako i rozhodnutie o zachovaní tzv. koncesionárskych poplatkov za RTVS.

Prvý krok reformy ESO prinesie zrušenie 64 úradov do konca tohto roku. Ich pôsobnosť a kompetencie sa majú presunúť na iné štátne inštitúcie. Toto opatrenie má štátnemu rozpočtu už v budúcom roku ušetriť viac ako 3,2 milióna eur. Podstatná časť zmien je venovaná napríklad krajským školským a stavebným úradom a územným vojenským správam. Ich pôsobnosť má prejsť na existujúce obvodné úrady v sídle kraja. Majetok štátu v správe týchto úradov sa zverí do správy ministerstva vnútra. Obdobne sa ministerstvu vnútra zveruje aj personálna pôsobnosť vo vzťahu k zamestnancom uvedených úradov.

Novela Zákonníka práce, ktorý sa mení vždy po voľbách s príchodom novej vládnej garnitúry, má podľa Smeru-SD priniesť posilnenie práv zamestnancov, podľa opozície iba odborárov. Z navrhovaných zmien vyplýva, že niekoľko stotisíc dohodárov sa má od januára budúceho roka čiastočne vyrovnať výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Rozšíriť sa tak má podľa ministerstva práce pokrytie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru o viaceré ustanovenia.

Na schôdzi sa tiež definitívne rozhodne o ponechaní takzvaných koncesionárskych poplatkov za RTVS aj v budúcom roku. Výška úhrad za službu verejnosti by sa pritom nemala meniť. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne. Zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára 2013 presadila ešte koalícia Ivety Radičovej. RTVS sa mal od nového roku financovať zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého návrhu z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa.

Definitívne sa rozhodne aj o osude návrhu opozičnej strany Most-Híd, ktorá chce povoliť cyklistom malé množstvo alkoholu. V druhom čítaní je aj novela Renáty Zmajkovičovej, ktorou chce výrazne obmedziť výskyt billboardov v blízkosti ciest. Maroš Kondrót sa zase novelou zákona o Bratislave pokúsi presadiť väčšie kompetencie pre primátora hlavného mesta v tom, že svojich námestníkov by si menoval sám. V súčasnosti ich musí zvoliť zastupiteľstvo. Otto Brixi, Richard Raši a Pavol Paška zase zmenou zákona o meste Košice chcú znížiť počet tamojších poslancov v mestskom zastupiteľstve z 50 na 41. Pokles je naplánovaný aj v miestnych zastupiteľstvách. Branislav Škripek (OĽaNO) bojuje proti erotike v dennej tlači.

Poslanci zároveň otvoria v prvom čítaní diskusiu o návrhu SaS zaviesť registrované partnerstvá pre osoby rovnakého pohlavia. Lucia Nicholsonová (SaS) zase predložila návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorého cieľom je zaviesť bezplatné dobrovoľné sterilizácie. Podľa poslankyne to môže znížiť počet potratov. Nicholsonová zdôrazňuje, že ide o spôsob antikoncepcie.

Snemovňa si tiež za zatvorenými dverami vypočuje správu o činnosti SIS v roku 2011 a správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu