Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vysokoškolská novela nakoniec prešla: Externisti budú študovať o rok dlhšie!

Čaplovičova novela zároveň prináša pre externistov predĺženie bakalárskeho štúdia z troch na štyri roky a magisterského z piatich na šesť
Čaplovičova novela zároveň prináša pre externistov predĺženie bakalárskeho štúdia z troch na štyri roky a magisterského z piatich na šesť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča o predĺžení externého štúdia na vysokých školách nakoniec prešla. Tá zároveň určuje, že vysokoškolskí učitelia, ktorí pôsobia vo viacerých školách, nebudú môcť týždenne odučiť viac ako 69 hodín.

Vysokoškolskí učitelia, výskumníci či umeleckí pracovníci nebudú môcť 69 hodín týždenne prekročiť ani v prípade, že by to bolo s ich súhlasom. Čaplovič tak chce obmedziť takzvaných lietajúcich profesorov, ktorí majú plné úväzky na viacerých vysokých školách. Nepáči sa mu, že niektorí z nich prednášajú aj na štyroch školách a nevenujú sa vedeckej práci.

Toto opatrenie sa má vzťahovať aj na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Do pracovného času sa nebude rátať úväzok na inej pozícii na vysokej škole. Týka sa to prípadov, ak je napríklad pedagóg aj dekanom, alebo ak má výskumný pracovník ďalší pracovný pomer v administratíve ako zamestnanec akademickej knižnice.

Čaplovičova novela zároveň prináša pre externistov predĺženie bakalárskeho štúdia z troch na štyri roky a magisterského z piatich na šesť. Chce tak dosiahnuť rovnakú kvalitu výsledkov vzdelávania. Podľa návrhu zákona bude externistom v porovnaní s internými študentmi trvať vždy o rok dlhšie, kým získajú potrebný počet kreditov. Napríklad dennému štúdiu so štandardnou dĺžkou tri roky, ktorého cieľom je získať 180 kreditov, zodpovedá externé štúdium so štandardnou dĺžkou štyri roky. Ak má byť výsledkom denného štúdia získanie 240 kreditov, trvá v dennej forme štyri roky a v externej forme päť rokov. Štandardná ročná záťaž pri dennom štúdiu je 60 kreditov, pri externom štúdiu je záťaž vždy menšia.

Minister chce zmeniť charakter externého štúdia, ktoré bolo doteraz vnímané skôr ako samoštúdium podporené konzultáciami. Po vzore zo zahraničia má byť v duchu "full time study" a "part time study", teda akoby štúdium na plný alebo čiastočný úväzok. Poslucháč denného štúdia by sa mal venovať škole 1 500 až 1 800 hodín ročne, čo zodpovedá osemdesiatim až sto percentám obvyklého plného pracovného úväzku. V prípade externej formy štúdia má byť časová záťaž potrebná na zvládnutie celého štúdia rovnaká ako pri dennom štúdiu, ale je rozložená na dlhšie obdobie. Harmonogram by však mal byť taký, aby umožnil externistovi aj prácu v štandardnom zamestnaní.

Na základe novely bude môcť byť spoplatnené aj denné vysokoškolské štúdium, ak bude v inom ako slovenskom jazyku. Úpravou prechádza tiež systém habilitačných konaní a vymenúvania profesorov, v ktorých sa zavádza následná kontrola Akreditačnou komisiou. Ak by vysoká škola v konkrétnom prípade nedodržala kritériá, na základe vyjadrenia komisie môže ministerstvo odňať škole právo vyučovať v danom študijnom programe.
Okrem toho doterajší zoznam študijných programov nahradí verejne prístupný register študijných programov ako informačný systém verejnej správy. Súčasne pre potreby rezortu a verejnosti vzniká aj register vysokých škôl, naďalej budú v prevádzke register zamestnancov a centrálny register študentov. Školy budú údaje v registroch aktualizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu