Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Učitelia chcú vedieť, či sa pre nich nájdu peniaze: Hrozí ďalší štrajk!

Učitelia už štrajkovali 13. septembra
Učitelia už štrajkovali 13. septembra (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Školskí odborári, ktorí požadujú pre učiteľov desaťpercentné zvýšenie platov, by sa mali budúci týždeň na rokovaniach s ministrami dozvedieť, či sa pre nich nájdu požadované peniaze. V prípade nesplnenia požiadaviek stále visí vo vzduchu hrozba viacdňového štrajku.

Odborári na čele s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavlom Ondekom sa stretnú s ministrami školstva, financií a práce zrejme v utorok ráno, ešte pred rokovaním tripartity. Z požiadavky na desaťpercentné zvýšenie miezd sa zatiaľ poľaviť nechystajú. „Je to minimálna naša požiadavka a zatiaľ s nami ešte nikto nerokoval,“ povedal Ondek. Odborári naďalej nevylučujú prípadný viacdňový štrajk. O všetkom ale napokon rozhodne mimoriadna rada zväzu, ktorá bude zasadať 15. októbra.

Minister financií Peter Kažimír sa už viackrát vyjadril, že momentálne sú požiadavky na zvyšovanie miezd nereálne, keďže situácia v rozpočte je napätá. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič zatiaľ situáciu nekomentoval, všetko sa podľa neho rozhodne na rokovaniach.

Nástupný plat učiteľa na Slovensku je 508,50 eur, čo podľa Ondeka nie je dostatočne motivujúce pre absolventov pedagogiky. Priemerný plat učiteľa v regionálnom školstve bol 824 eur a nepedagogickí zamestnanci v školstve zarábali priemerne 428 eur.

Najmasovejší štrajk zamestnancov v školstve v novodobej histórii Slovenska sa uskutočnil 13. septembra. Zatvorených zostalo približne 86 percent základných a takmer 70 percent stredných škôl. Odborári chcú presadiť už od budúceho roka zvýšenie tarifných platov učiteľov i nepedagogických zamestnancov minimálne o 10 percent. Odbory požadujú aj zvýšenie rozpočtu pre školstvo, a to každoročne minimálne o 100 miliónov eur. Považujú za kľúčové, aby štát prispieval na školstvo šiestimi percentami HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu