Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Matovič: Gorily tunelovali štát, kryli kupovanie poslancov

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Gorily sú podľa predsedu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča politici, ktorí tunelujú štát, nechali si prideliť byt straníckym kolegom, kryli kupovanie poslancov, obhajovali predaj emisií.

 Ako povedal Matovič dnes v parlamentnej rozprave k správe ministra vnútra Roberta Kaliňáka o kauze Gorila, ak by dnes v Národnej rade SR sedel predseda SNS Ján Slota, opýtal by sa ho, či politik, ktorý tuneluje štát, nie je gorilou, pretože podľa neho je. Predsedu KDH Jána Figeľa by sa zas opýtal, či gorilou nie je aj politik, ktorý si nechá prideliť straníckym kolegom byt. Matovič si myslí, že aj taký politik je gorilou.

Bývalého predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu by sa Matovič opýtal, či je gorilou politik, ktorý kryje kupovanie poslancov. Matovič tvrdí, že je. Premiéra Roberta Fica by sa zas pýtal, či gorilou nie je politik, ktorý obhajuje predaj emisií, pretože on si myslí, že je.

Matovič sa v prejave poďakoval novinárovi Tomovi Nicholsonovi za záslužnú prácu pri publikácii spisu Gorila. „Dnes sa bavíme o veciach, ktorým sme kedysi neprikladali dôležitosť,“ konštatoval s tým, že Nicholson vyburcoval záujem ľudí, ktorí prišli v zime na námestia. Boli to najmasovejšie protesty, kde podľa neho volali po vrátení štátu do rúk občanov. Zároveň dodal, že ubíjanie občianskeho aktivizmu neprospieva demokracii.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu