Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opozícia sa obáva, že CVČ zostanú do apríla 2013 bez peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Opoziční poslanci sa obávajú, že niektoré centrá voľného času (CVČ) a školské zariadenia zostanú do apríla 2013 bez peňazí z rozpočtu samospráv.

„To, že sa to môže stať, je pravda,“ vyhlásil dnes po školskom parlamentnom výbore jeho člen a poslanec za SaS Peter Osuský. Hrozí to, ak ministerstvo neposunie účinnosť návrhu zákona o financovaní škôl na začiatok budúceho školského roka. Návrh, ktorý je momentálne v druhom čítaní, zmení pravidlá počas hry. O pripravovaných zmenách nehovoria Pedagogicko-organizačné pokyny pre školský rok 2012/2013, v rozpočtoch s nimi nerátali ani samosprávy.

„Kolegovia a pán minister síce hovoria o fiškálnom roku, ale zmluvy, ľudia, priestory, všetko sa v školskom systéme najíma v školskom roku, ktorý sa už začal,“ hovorí Osuský. Poslanec upozorňuje, že mestá a obce sa možno po zmene zákona nebudú ponáhľať s otváraním rozpočtov.

O zmenu účinnosti sa dnes snažila cez pozmeňovací návrh pätica opozičných poslancov - Jana Žitňanská (nezávislá), Martin Poliačik (SaS), Peter Osuský (SaS), Richard Vašečka (OĽaNO) a Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

„Pri schválení zákona po 1. septembri 2012, ktorý zásadne mení pravidlá financovania v už prebiehajúcom školskom roku, nie je možné plánovať školský rok, úväzky pedagógov, financovanie prevádzky škôl a školských zariadení,“ odôvodnili svoj návrh pred výborom. Minister Čaplovič však zmenu jednoznačne odmietol. Posun účinnosti vylúčil, pravidlá tak zostanú viazané na fiškálny rok.

„Nepamätám si takú aroganciu, aby predkladateľ zákona odmietol návrh bez toho, aby odôvodnil, prečo to tak urobil. Nepamätám si, aby to urobil Jurzyca vašim poslancom,“ reagoval vzápätí Beblavý. Ako dodal, ministerstvo by ešte malo zmenu účinnosti zvážiť, ak nechce nechať CVČ a školské zariadenia bez financií.

„Z našej analýzy vychádza, že podľa súčasného textu novely by boli vyhladované možno až na smrť do toho momentu, kedy by im tie peniaze mohli prísť,“ uviedol Beblavý. Ako dodal, ak centrám voľného času počas roka na niekoľko mesiacov vypadnú peniaze, pre mnohé to môže byť likvidačné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu