Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

OĽaNO: Nové zákony ohrozujú neštátne školy a centrá voľného času

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Školské zákony, ktoré do parlamentu predkladá minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) ešte ani nie sú prijaté, no podľa poslanca Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Richarda Vašečku už vidieť ich prvé obete.

"Týmito zákonmi vytvára ministerstvo priestor na postupnú likvidáciu centier voľného času a neštátnych škôl," podotkol Vašečka na dnešnom krátkom brífingu v NR SR. Ako príklad uviedol list, ktorý poslal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD) na cirkevné Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. "V ňom odporúča prehodnotiť, čiže znížiť počet tried v prvom ročníku," dodal Vašečka.

Škola pritom podľa jeho slov nezvyšuje počet tried ani žiakov, drží si štandardný stav a spĺňa tiež objektívne kritériá kvality. Po prijatí nového školského zákona však bude mať podľa Vašečku kraj nielen možnosť odporučiť škole zníženie tried, ale to aj priamo nariadiť. "Preto navrhujeme, aby tento zákon nebol prijatý," priblížil.

Prijatím ďalšieho školského zákona, s ktorým OĽaNO tiež nesúhlasí, by sa presunulo rozhodovanie o financovaní centier voľného času na obce a mestá. Obce takýto krok podľa Vašečku vítajú, pretože očakávajú viac peňazí do rozpočtov, no na druhej strane sa vôbec nezaoberajú tým, kto, ako a za akých podmienok bude zabezpečovať mimoškolskú záujmovú činnosť detí.

Návrhy zákonov pôsobia podľa Vašečku likvidačne aj ďalšími zmenami. Centrá voľného času musia spĺňať nové požiarne a hygienické štandardy. OĽaNO tak predkladá k zákonu niekoľko pozmeňujúcich návrhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu