Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Poliačik sa bojí o peniaze pre deti a ich záujmovú činnosť

Martin Poliačik
Martin Poliačik

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik (SaS) sa bojí o peniaze pre deti a ich záujmovú činnosť. Nazdáva sa, že ak bude prijatá zmena financovania, o ktorej rokuje parlament, prostriedky určené na záujmovú činnosť detí využije samospráva na iné veci.

"Nikto nikdy nezabezpečí, že tie peniaze pôjdu na činnosť detí. Pôjdu na opravu lámp, na chodníky, na cesty...," vyhlásil v rozprave k vládnej novele zákona o financovaní škôl a školských zariadení. Upozornil na to, že v dôsledku tejto právnej normy môžu prestať navštevovať krúžky tisícky detí. Novelu označil Poliačik za hlúposť.

"Pán poslanec, znevažujete a očierňujete samosprávu. Je pravda, že potrebujeme peniaze aj na cesty a chodníky, ale tieto peniaze pôjdu len na deti a ich záujmovú činnosť," reagoval poslanec Smeru-SD Dušan Bublavý, ktorý považuje novelu za dobrú. "Teraz, keď to bude na žiaka, bude to spravodlivé," zdôraznil.

Podľa novely z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD) by mali obce dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 14 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne by ich mali prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času.

Právna norma má zabrániť netransparentnosti pri financovaní voľnočasových aktivít a upraviť zber údajov na účely rozdeľovania peňazí. Podľa informácií rezortu existuje napríklad obec so 469 obyvateľmi, ktorá eviduje 7101 detí v krúžkoch centier voľného času alebo v školských strediskách záujmovej činnosti zriadených v obci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu