Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico: Nevymenovanie Čentéša prezidentom je nateraz legitímne

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Postoj prezidenta Ivana Gašparoviča nevymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša po tom, čo Ústavný súd SR zamietol minulý týždeň sťažnosť bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, považuje premiér Robert Fico za úplne legitímny.

"Čakáme na dôležitejšie rozhodnutia Ústavného súdu SR, ako sú individuálne ústavné sťažnosti," povedal predseda vlády. Najpodstatnejším rozhodnutím ÚS je podľa Fica konštatovanie, či prezident má právo alebo povinnosť vymenovať kandidáta na generálneho prokurátora, ktorého mu ponúkne parlament. Podľa Fica toto nie je zrejmé, pričom takéto podanie je na ÚS. "Bude to rozhodujúce, preto je postup pána prezidenta úplne legitímny," uviedol.

Premiér tiež pripomenul, že nového generálneho prokurátora mohol voliť aj súčasný parlament. "Nám nič nebránilo na prvej schôdzi Národnej rady SR opätovne zvoliť kandidáta na generálneho prokurátora, zrušili by sme rozhodnutie o voľbe pána Čentéša a toto rozhodnutie s novým kandidátom by sme predložili pánovi prezidentovi," hovoril. Podľa neho tak neurobili, lebo chcú počkať na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré buď prezidentovi prikáže vymenovať Čentéša, alebo mu dá možnosť vymenovať alebo nevymenovať.

"Potom si počkáme na rozhodnutie pána prezidenta. Ak bude musieť vymenovať pána Čentéša, tak ho vymenuje. Ak si však bude môcť vybrať, počkáme si na jeho rozhodnutie, či potvrdí pána Čentéša alebo povie, že pána Čentéša menovať nebude, a potom príde rad na ďalšiu voľbu kandidáta v Národnej rade SR," dodal Fico.

"Nesúhlasím s vyhlásením pána premiéra Fica na dnešnej tlačovej konferencii o tom, že Národná rada SR môže kedykoľvek legálne zvoliť iného kandidáta skôr, ako prezident Slovenskej republiky právoplatne rozhodne o návrhu NR SR na moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora. Zastávam právny názor, že mojim zvolením za kandidáta mi vzniklo subjektívne ústavné právo byť vymenovaný do funkcie generálneho prokurátora. Toto právo na prístup k iným voleným funkciám je podľa ústavy SR neodňateľné a nezrušiteľné. Akýkoľvek pokus o odňatie alebo zrušenie môjho statusu ako kandidáta by bol protiprávny a narážal by na zásadné ústavné prekážky. Zastávam preto názor, že pretrvávajúcu nečinnosť prezidenta SR v mojej veci nepovažujem za legitímny postup," reagoval dnes Jozef Čentéš.

Senát Ústavného súdu (ÚS) SR, zložený z predsedníčky Ľudmily Gajdošíkovej a sudcov Jána Lubyho a Jána Auxta na neverejnom zasadnutí odmietol sťažnosť bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ako v piatok 24. augusta informovala hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová, senát odmietol sťažnosť ako zjavne neopodstatnenú a podanú neoprávnenou osobou. K uzneseniu sa pripája odlišné stanovisko sudcu Jána Auxta.

Dobroslav Trnka v sťažnosti namietal porušenie jeho základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a práva bez akýchkoľvek rozdielov a bez neodôvodnených obmedzení vstúpiť za rovnakých podmienok do verejných služieb svojej krajiny zaručených Ústavou SR a Medzinárodným paktom o občianskych a politických právach hlasovaním Národnej rady SR pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora 17. mája 2011. "Rešpektujem rozhodnutie ÚS SR," povedal Trnka.

Do funkcie generálneho prokurátora parlament zvolil 17. júna 2011 Jozefa Čentéša. Prezident ho zatiaľ vymenovať odmieta s tým, že čaká na nález Ústavného súdu SR, ktorý má rozhodnúť o sťažnosti Čentéša, ktorý sa sťažuje, že prezident otáľaním zasahuje do jeho práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu