Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Riaditeľka Didaktisu: Ministerstvo pri nákupe učebníc porušilo zákon

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, ktoré muselo zrušiť súťaž na nákup 950.000 kusov učebníc, podľa riaditeľky vydavateľstva Didaktis Veroniky Adamčíkovej porušilo zákon.

Zrušenie súťaže, o ktorom informovala tento týždeň, nariadil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) práve pre námietku spomínaného vydavateľstva.

Dve učebnice z ponuky Didaktisu (učebnice fyziky pre 3. ročník štvorročného gymnázia a chémie pre 9. ročník ZŠ) vylúčila odborná komisia ministerstva z užšej súťaže, preto tieto knihy nemohli postúpiť do elektronickej aukcie. Rezort to zdôvodnil tým, že vylúčené učebnice vydavateľstva nespĺňali kvalitatívne kritériá. Do aukcie sa nakoniec Didaktis zapojil iba s deviatackou fyzikou. Didaktis trval na tom, že splnil všetky požiadavky, a preto podal žiadosť o nápravu, v ktorej požadoval zrušenie rozhodnutia o vylúčení ponuky a jej zaradenie späť do procesu hodnotenia. „Ministerstvo školstva nám až po uplynutí zákonom stanovenej lehoty na vybavenie žiadosti doručilo poštou oznámenie o jej zamietnutí,“ uviedla riaditeľka Didaktisu Veronika Adamčíková.

Vydavateľstvo bolo naďalej presvedčené, že ministerstvo konalo pri vylúčení v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, preto podalo proti vylúčeniu námietky na ÚVO. „V námietkach sme žiadali zrušiť použitý postup zadávania zákazky z dôvodu, že verejný obstarávateľ nečakal, kým márne uplynie lehota na podanie námietok, a pokračoval v procese hodnotenia tak, že zrealizoval elektronické aukcie,“ podčiarkla Adamčíková. Didaktis žiadal zrušenie celej súťaže, lebo podľa riaditeľky elektronická aukcia už prebehla a nemožno ju opakovať. Dodala, že voči vylúčeniu sa odvolali aj iné vydavateľstvá. Hovorca ministerstva Michal Kaliňák dnes uviedol, že rezort pri súťaži postupoval v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. "Rovnako postupujeme aj teraz pri nákupe učebníc," doplnil.

ÚVO napokon rozhodol súťaž v plánovanej hodnote 3,6 milióna eur zrušiť. Dokopy išlo o vydanie asi 30 titulov a 16 prekladov do maďarčiny. Ministerstvo rozhodlo knihy nakúpiť priamym zadaním od firiem, ktoré zvíťazili v elektronickej aukcii. Didaktisu sa nepáči, že o tomto postupe ich rezort neinformoval. „My sme dostali od ÚVO list, v ktorom sa píše, že nariadil verejnému obstarávateľovi zrušiť súťaž s tým, že verejný obstarávateľ nás bude neodkladne informovať o ďalšom postupe týkajúcom sa tejto zákazky. Odvtedy nám z ministerstva nič neprišlo,“ povedala Adamčíková. Otázne je podľa nej aj to, či učebnice vybrané v elektronickej aukcii už získali schvaľovacie doložky.

Úrad zrušenie súťaže odôvodňoval tým, že ministerstvo nedodalo v určenom čase kompletnú dokumentáciu. „Komisia úradu napriek tomu, že v sprievodnom liste mala prezentované doklady, ktoré požadovala a ktoré tvorili prílohu sprievodného listu, neuskutočnila „dohľadanie“ dokladov, ale nariadila zrušenie užšej súťaže. Žiaľ, nariadenie zrušenia súťaže nemá inštitút autoremedúry a ministerstvo školstva danú súťaž z predmetného titulu muselo zrušiť,“ tvrdí ministerstvo.

Hovorca rezortu tento týždeň uviedol, že ministerstvo vynakladá maximálne úsilie na to, aby boli knihy do škôl dodané na začiatku školského roka 2012/2013. Do škôl by podľa neho mali doraziť približne koncom septembra až začiatkom októbra 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu