Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podpredseda KDH predpovedá: Ľudí čakajú nepríjemné zmeny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ľudí čakajú podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka po schválení zákona o správnych poplatkoch, o ktorom bude rokovať NR SR v júli, nepríjemné zmeny.

Ako povedal podpredseda KDH, prvou je zvyšovanie správnych poplatkov a druhou predĺženie zbytočného plytvania verejných financií na kolky. Podľa neho ľudia pravdepodobne neočakávali, že daň z luxusných áut sa dotkne aj ich zámeru kúpiť si rodinné autá, pričom pri kúpe luxusný automobilov sa bude dať registračnému poplatku vyhnúť aj keď bude auto v koži a v plnej výbave. Moravčík upozornil, že výška poplatku totiž záleží len od výkonu motora meraného v kW a nie od typu auta, či výbavy. „Ak si teda kúpi niekto luxusné auto s motorom 1.6 a výkonom 66 kW v koži a s plnou výbavou, tak registračný poplatok nezaplatí,“ zdôraznil. Vláda v tomto prípade nerobí podľa neho rozdiel medzi boháčmi a zodpovednými ľuďmi.

Pri úprave sadzobníka správnych poplatkov ministerstvo financií zámerne podľa Moravčíka tají dopad na ľudí. „Tu sa totiž ťažšie skrýva za majiteľov bavorákov. Je pritom evidentné, že zvýšenie poplatkov sa dotkne aj chudobnejších a strednej príjmovej triedy. Tvrdenie ministerstva financií, že dopady na peňaženky ľudí nie sú konkrétnejšie vyčísliteľné, nakoľko tieto závisia od počtu vykonaných úkonov a konaní príslušnými orgánmi, resp. od aktivity žiadateľov, je amatérsky zastierací manéver,“ uviedol. Podľa neho ako ministerstvo vedelo vyčísliť očakávaný príjem do štátnej kasy z registračných poplatkov za predaj áut, tak isto je možné vyčísliť aj toto. Stačí použiť priemerné štatistiky za predchádzajúce roky. „Minister financií sa opäť namiesto tlaku na zefektívnenie fungovania verejnej správy tlačí do peňaženiek ľudí,“ konštatoval Moravčík.

Prenesenie záťaže na ľudí bude znamenať podľa podpredsedu KDH viac oddychu pre vládu. Ten istý návrh zákona totiž posúva termín zrušenia kolkových známok z januára 2013 na január 2014. „Ľudia cez zvýšené poplatky preplatia vláde 350 tis. eur na tlač a 4,2 mil. eur na distribúciu kolkových známok. Vďaka vyšším poplatkom si tak vláda kúpi rok dovolenky od vyriešenia kolkového problému a ešte jej aj niečo vystane na priority pre vyvolených ministrov a podnikateľov,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu