Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KDH podporovalo a podporuje slovenskú štátnosť, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - KDH podporovalo a podporuje slovenskú štátnosť ako cestu budovania sociálne spravodlivého spoločenstva v rodine európskych národov a štátov, vyhlásil pri príležitosti 20. výročia Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ.

KDH sa podľa neho bude aj naďalej usilovať o napĺňanie vízie spravodlivého a solidárneho Slovenska pre ľudí.

"Česko-slovenská republika bola dôležitým štátnym útvarom pre uchovanie a rozvoj slovenskej kultúry, identity a hospodárstva. Spolužitie v rámci jedného štátu prinieslo Slovensku okrem iného zakotvenie jeho hraníc, hlavne na juhu a na východe," spomína Figeľ vo vyhlásení, ktoré poskytol.

KDH, zrodené v zápase s komunizmom, sa podľa jeho slov od svojho založenia usilovalo predovšetkým o uzákonenie dôležitých princípov a pravidiel pre slobodnú, spravodlivú a demokratickú spoločnosť a pre sociálne trhové hospodárstvo . "Súčasťou tohto snaženia bolo nové štátoprávne usporiadanie, ktorého zavŕšením mala byť rovnocenná účasť Slovenska na projekte zjednotenej Európy," hovorí Figeľ. KDH malo svoju predstavu o rovnocennom a hrdom Slovensku integrovanom do Európskych spoločenstiev súčasne s Českou republikou, ale aj s Poľskom a Maďarskom, uzavrel.

Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky je uznesenie Slovenskej národnej rady zo 17. júla 1992, v ktorom poslanci národnej rady požadovali samostatnosť Slovenska. Deklarácia bola súčasťou procesu, na konci ktorého sa rozpadla Česká a Slovenská Federatívna Republika (ČSFR) a 1. januára 1993 vznikla samostatná Slovenská republika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu