Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Reakcie na 100 dní vlády: Ministri spokojní, opozícia hovorí o ranách istoty!

Vláda SR Zobraziť galériu (9)
Vláda SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvých sto dní, ktoré sa často označujú za obdobie neútočenia zo strany opozície, má vláda za sebou. K úspechom svojej práce sa vyjadrili ministri a kritika opozičných strán na seba tiež nenechala dlho čakať. Pozrite sa, čo na prvé tri mesiace práce našich ministrov hovoria oni sami a čo opozícia.

Ako hodnotia vládnutie samotní ministri:


Peter Žiga
Zobraziť galériu (9)
Peter Žiga  (Zdroj: SITA)

Za najväčší úspech svojho pôsobenia na čele rezortu životného prostredia považuje Peter Žiga uvoľnenie čerpania európskych peňazí z Operačného programu Životné prostredie, uviedol hovorca ministerstva Maroš Stano. Envirorezort vníma za zásadný a transparentný predaj emisných kvót.
Nové vedenie rezortu tiež rozbehlo prípravu a diskusiu k zásadným zákonom rezortu – najmä zákonu o ochrane prírody a prijateľnej a účinnej podobe zákona o odpadoch. "Prioritou je odvrátiť hrozbu sankcií Slovenska od Európskej únie a nastaviť pravidlá na dlhšie obdobie," poznamenal Stano. Rezort chce v najbližšom období riešiť aj ďalšie výzvy. "Ide predovšetkým o premyslenú prácu na účinnej protipovodňovej ochrane, odstraňovanie environmentálnych záťaží a komplexnú zonáciu národných parkov," uzavrel Stano.


Tomáš Borec
Zobraziť galériu (9)
Tomáš Borec

Za najzásadnejší projekt na zefektívnenie súdneho konania v histórii samostatného Slovenska považuje ministerstvo spravodlivosti rekodifikáciu Občianskeho súdneho poriadku, uvádza sa v stanovisku rezortu, ktorý poskytla hovorkyňa Jana Zlatohlávková. Ide vraj o extrémne náročný projekt, na ktorý doposiaľ nemala odvahu žiadna vláda.
Pre rezort spravodlivosti bolo prvých sto dní hektickým obdobím. Rezort ministra Tomáša Borca začal aj práce na reforme väzenstva a trestnej politiky. „Cieľom je využívať najmä alternatívne tresty a ďalšie odklony tak, aby sa trest odňatia slobody chápal až ako najkrajnejšie riešenie,“ vysvetľuje ministerstvo.
Počas prvých sto dní začali na ministerstve vytvárať tiež odborné komisie na zmeny Exekučného poriadku, Notárskeho poriadku a zákona o rozhodcovskom konaní. Podľa rezortu ide o zásadné projekty zamerané na zvýšenie vymožiteľnosti práva a zlepšenie podnikateľského prostredia.

Dušan Čaplovič
Zobraziť galériu (9)
Dušan Čaplovič  (Zdroj: SITA)

Minister školstva Dušan Čaplovič počas prvých 100 dní v úrade presadil vo vláde nové financovanie centier voľného času, povinné prijímačky na stredné školy či obmedzenie priemeru známok pre prijatie na gymnáziá a stredné odborné školy.
Menovateľom opatrení v rezorte školstva počas prvých 100 dní vlády Roberta Fica bola podľa ministra školstva modernizácia. Minister od nástupu spustil elektronickú aukciu na nákup chýbajúcich reformných učebníc, sprísnil priznávanie sociálnych štipendií, spustil mapu projektov podporených eurofondami či informačný systém pre šport. Vláda schválila dve kľúčové Čaplovičove novely, ktoré ešte čakajú na súhlas parlamentu.
Ak poslanci odobria nový zákon o financovaní škôl, peniaze na záujmové krúžky v centrách voľného času a školských strediskách záujmovej činnosti budú od januára 2013 dostávať obce, kde má dieťa trvalý pobyt, a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti pre dieťa. Rezort chce zmenou zamedziť duplicitnému vykazovaniu toho istého dieťaťa vo viacerých centrách voľného času. Kritici označili novelu za likvidačnú nielen pre súkromných, ale aj cirkevných a verejných poskytovateľov.
 

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (9)
Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA)

Ministerstvo zahraničných vecí je dnes odpolitizované, z rezortu odišli politickí nominanti a vrátili sa skúsení dlhoroční veľvyslanci. Aj to je podľa šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka jeden z výsledkov jeho stodňového ministrovania. „Nastolili sme poriadok v zmluvách a dotáciách," uviedol Lajčák, ktorý svojho predchodcu Mikuláša Dzurindu po nástupe do funkcie často kritizoval za uzatváranie pochybných a nevýhodných zmlúv. Z 38 zmlúv o pridelení dotácií na projekty rozvojovej pomoci uzavretých deň pred parlamentnými voľbami musel Lajčák podľa vlastných slov 15 zrušiť, pretože ich vraj odmietali aj samotní slovenskí veľvyslanci v dotknutých krajinách.
 

Čo hovorí na prvých 100 dní opozícia:


Igor Matovič - OĽaNO
Zobraziť galériu (9)
Igor Matovič - OĽaNO  (Zdroj: SITA)

Za jedno veľké sklamanie považuje líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič 100 dní vlády, pretože miesto šetrenia na štáte si premiér Robert Fico a strana Smer zvolili iba zdieranie ľudí.„Sto dní nás presviedča o tom, že istota pre občanov je to, že pracujúci ľudia, poctiví podnikatelia, chudobní dohodári, živnostníci sú tí, ktorí sa majú skladať na neschopnosť strany Smer-SD šetriť na štáte,“ uviedol Matovič.
Kabinetu a najsilnejšej politickej strane odporúča držať sa predvolebných sľubov. Ak Smer-SD hovoril, že chýbajúce peniaze chce nájsť u bohatých, mal tak podľa neho urobiť a nie zvyšovať odvody živnostníkom, rušiť dohody dohodárom a chudobným dôchodcom zobrať možnosť si privyrobiť. „To nie je cesta, a to, čo sľúbili. Oklamali ľudí. Keď sa vrátia k vlastným sľubom, začnú nad nimi rozmýšľať a budú mať oči a uši otvorené aj k opozičným návrhom, môžu nájsť lepšiu cestu, ale obávam sa, že toho nie sú schopní,“ poznamenal Matovič.
Jediné pozitíva zatiaľ šéf Obyčajných ľudí vidí v povolebnej rétorike Smeru, že sa bude stavať k opozičným návrhom konštruktívne a racionálne, prípadne ich podporí. „Ale postupne vidím, že sa nám vracia starý známy Smer, že to bola iba finta a prestáva ich baviť hrať sa na niečo iné, ako naozaj sú,“ vysvetlil.

Richard Sulík - SaS
Zobraziť galériu (9)
Richard Sulík - SaS  (Zdroj: SITA)

Prvých 100 dní vlády Roberta Fica podľa strany SaS jasne dokazuje, ako rýchlo sa sľubované istoty môžu zmeniť na rany istoty. „Stačilo 100 dní a vláda predložila návrhy, ktoré likvidujú rovnú daň, druhý dôchodkový pilier, živnostníkov, dohodárov a siahajú na príjmy mamičkám na materských dovolenkách. Rozhodli sa trestať ľudí za úspech a ochotu tvrdo pracovať,“ uviedol na margo zhodnotenia tradičných 100 dní kabinetu líder SaS Richard Sulík.
Kabinet podľa jeho slov nemá problém posielať prostredníctvom eurovalu stovky miliónov až miliardy eur do zahraničia, pričom slovenskí občania sa budú musieť uskromňovať tak, ako „už dávno nie“. „Ak vláde Roberta Fica stačilo 100 dní na to, aby predložila takéto likvidačné návrhy, Slovensko čakajú veľmi ťažké štyri roky, z ktorých sa bude dlho spamätávať,“ uzavrel Sulík.

Pavol Frešo - SDKÚ
Zobraziť galériu (9)
Pavol Frešo - SDKÚ  (Zdroj: SITA)

Socialistický kabinet Roberta Fica podľa predsedu SDKÚ Pavla Freša jednoznačne dokazuje, že podporuje viac tých, ktorí nepracujú a hodnoty netvoria, naopak, celá ťarcha uťahovania opaskov dopadá na občanov, ktorí pracujú a hodnoty tvoria. Ľudia po 100 dňoch vlády Smeru majú podľa SDKÚ istotu, že sa budú mať horšie.
Predseda poslaneckého klubu Ľudovít Kaník zdôraznil, že SDKÚ reformami urobila zo Slovenska krajinu, do ktorej prichádzali investície, Ficov kabinet zvyšovaním daní urobí zo Slovenska krajinu, ktorú investori budú obchádzať. "Ficova vláda obetuje celé generácie na to, aby prežila svoje obdobie vládnutia," poznamenal v súvislosti s podľa neho nespravodlivými zmenami v druhom dôchodkovom pilieri.

Béla Bugár - Most-Híd
Zobraziť galériu (9)
Béla Bugár - Most-Híd  (Zdroj: Zemiar Ján)

Prvých sto dní poukazuje na to, že predvolebné sľuby o nezvyšovaní daní alebo nezaťažovaní chudobnej a strednej vrstvy obyvateľstva, nedokáže splniť. Uvádza sa to v stanovisku strany k 100 dňom vlády, ktoré dnes poslala hovorkyňa Zuzana Bačiak Masaryková. Podľa Mosta-Híd vláda niektoré vyjadrenia o svojich plánovaných krokoch neskôr koriguje, čo môže znamenať, že ešte nemá ucelenú koncepciu. "Negatívne vnímame zrušenie postu podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, naopak, pozitívne vnímame vytvorenie Úradu splnomocnenca pre menšiny," píše Most-Híd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu