Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Maďariča prvých 100 dní zaskočili finančne nezaistené aktivity

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Laxný prístup predchádzajúceho vedenia ministerstva kultúry k finančnému zabezpečeniu viacerých jeho aktivít zaskočil najviac ministra kultúry Mareka Maďariča počas prvých 100 dní od nástupu kabinetu premiéra Roberta Fica.

Od 4. apríla, kedy bola menovaná nová vláda, našiel Maďarič na ministerstve napríklad nevyriešenú otázku financovania neziskovej organizácie Danubiana. Danubianu "rezort za predchádzajúceho vedenia založil bez toho, aby bola dopredu vyriešená otázka jej dlhodobého financovania", informoval agentúru SITA hovorca ministra kultúry Jozef Bednár o hodnotení 100 dní vlády ministrom kultúry. Problémový je podľa ministra kultúry aj projekt kultúrnych poukazov, "v ktorom ešte za predchádzajúcej vlády boli zazmluvnené na tento rok kultúrne poukazy v sume o cca 1,6 milióna eur vyššej, ako boli na tento účel schválené financie v rozpočte ministerstva. Podobne aj pokiaľ ide o plánovanú rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie, minister zistil, že namiesto avizovaných 30 mil. eur má zatiaľ v rozpočte istých na rekonštrukciu len 10 mil. eur".

Ministra kultúry Mareka Maďariča "nepríjemne zaskočil aj negatívny stav, ktorý zdedil v oblasti digitalizácie kultúrneho dedičstva. Analýza tu ukázala meškania a nedostatky v každom z deviatich národných projektov voči plánovaným a schváleným harmonogramom ich implementácie". Do nástupu Maďariča neboli urobené desiatky potrebných a plánovaných verejných obstarávaní. Niektoré významné digitalizačné aktivity boli plánované duplicitne. Ministerstvo objavilo aj riziko neoprávnených výdavkov vo výške desiatok miliónov eur pri objednávkach na nákup digitalizačných zariadení a výpočtovej techniky, uvádza sa ďalej vo vyjadrení ministra k 100 dňom vlády, ktoré uplynuli 12. júla.

"Minister kultúry považuje prvých 100 dní za obdobie, ktoré je potrebné využiť na analýzu stavu a predovšetkým na prípravu plánu práce a konkrétnych cieľov ministerstva na celé štvorročné obdobie," uviedol ďalej pre SITA Jozef Bednár. Doplnil, že Marek Maďarič "preto za kľúčový dokument tohto obdobia považuje rozpracované programové vyhlásenie vlády v oblasti kultúry, kde sú presne stanové úlohy, ich nositelia, aj termíny ich plnenia". Minister musel podľa Bednára po nástupe okamžite riešiť niektoré akútne problémy.

"Ministerstvo kultúry sa aktívne ujalo svojej zanedbanej koordinačnej úlohy pri čerpaní eurofondov na účel digitalizácie a aj projekty Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013. So spoluvlastníkom a zakladateľom Danubiany Gerardom H. Meulensteenom sa podarilo dohodnúť financovanie tejto inštitúcie na nasledujúce dva roky. Úspešné bolo výberové konanie na generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla," informoval ďalej hovorca ministra. Pokračovalo sa v prácach na rekonštrukcii a obnove hradu Krásna Hôrka.

MK SR vypracovalo zákon o úhradách za služby verejnosti poskytované verejnoprávnymi médiami. Pracuje na vyhlásení verejného obstarávania na realizátora rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie a v krátkom čase zverejní predbežné oznámenie.

"S primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Pavlom Frešom rozbehol minister kultúry rokovania na tému založenia a spoločného prevádzkovania Kunsthalle. Po úspešnej prezentácii elektronickej encyklopédia tradičnej ľudovej kultúry minister rozhodol o podpore budovania elektronického archívu tradičnej ľudovej kultúry," dodáva sa vo vyhlásení M. Maďariča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu