Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúci prieskum: Radičová by v prezidentských voľbách porazila aj Fica!

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Ak by expremiérka a vysokoškolská profesorka Iveta Radičová kandidovala v prezidentských voľbách v roku 2014, zvíťazila by a stala by sa hlavou štátu.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý exkluzívne pre Hospodárske noviny urobila agentúra MVK od 20. do 27. júna na reprezentatívnej vzorke 1 124 respondentov. Radičová by podľa prieskumu získala 33,3 percenta hlasov voličov, druhý by bol Robert Fico s 30,1 percenta, tretí Ján Čarnogurský so ziskom 14,9 percenta. Nasledovali by Pavol Hrušovský (8,6 percenta), Mikuláš Huba (5,8 percenta), František Šebej (4,7 percenta) a Peter Osuský (2,6 percenta).

Respondenti v prieskume odpovedali na otázku: “Voľby prezidenta SR budú v roku 2014. Ak by sa konali už teraz, komu by ste dali svoj hlas, ak by na funkciu hlavy štátu kandidovali títo uchádzači?“ Podľa Pavla Haulíka z agentúry MVK použili vopred definovaný a abecedne usporiadaný uzavretý zoznam kandidátov, ktorých vybrali na základe analýzy personálnych preferencií relevantných voličských segmentov.

Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa podľa výsledkov prieskumu nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 38,6 percenta účastníkov výskumu. Ostatných 61,4 percenta respondentov rozdelilo svoje aktuálne prezidentské sympatie medzi ponúkaných kandidátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu