Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda schválila zákon o ochrane ozónovej vrstvy

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Vláda dnes schválila dve normy z oblasti životného prostredia, ktorých cieľom je do našej legislatívy prebrať európske smernice.

Kabinet schválil návrh zákona o ochrane ozónovej vrstvy Zeme. Na Slovensku sa nevyrábajú žiadne kontrolované látky, používajú sa len recyklované a regenerované látky na údržbu a servis chladiacich a klimatizačných zariadení a tepelných čerpadiel a v malom množstve látky na analytické a laboratórne účely v súlade s výnimkami povolenými v zmysle nariadenia Európskeho spoločenstva. Návrh zákona upravuje povinnosti podnikov, ktoré nakladajú s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu, výrobkami a zariadeniami, pôsobnosť orgánov štátnej správy, zodpovednosť a sankcie za porušenie ustanovení tohto zákona.

Vláda schválila aj novelu zákona o ovzduší pre povinnosť transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady o národných emisných stropoch pre určité znečisťujúce látky a smernice o priemyselných emisiách do nášho právneho systému. Smernica o národných emisných stropoch pre určité znečisťujúce látky je doteraz čiastočne transponovaná v zákone o ovzduší a vo vyhláške, ktorou sa ustanovujú národné emisné stropy a celkové množstvo kvót znečisťujúcich látok, čím sme zabezpečili základnú požiadavku smernice tým, že sme znížili emisie oxidu siričitého, oxidov dusíka, amoniaku a prchavých organických zlúčenín a v referenčnom roku 2010 sme neprekročili ustanovené národné emisné stropy pre uvedené znečisťujúce látky.

Smernica o priemyselných emisiách, ktorá rieši na princípoch prevencie a kontroly znižovanie priemyselných emisií, zlučuje sedem doterajších smerníc, upravujúcich ochranu ovzdušia a životného prostredia v niektorých priemyselných odvetviach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu