Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nápad Fica vyvlastniť poisťovne úspore nepomôže, myslí si Procházka

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nápad premiéra Roberta Fica vyvlastniť zdravotné poisťovne podľa poslanca NR SR Radoslava Procházku (KDH) nepomôže úspore a múdrejšiemu financovaniu zdravotníctva.

Ako povedal Procházka, ak je však cieľom dostať zase raz nejaké verejné peniaze za odkúpenie poisťovní do súkromných rúk, tak potom áno, toto je jedna z ciest. Podľa neho aj keď odhliadneme od mimoriadnej technickej aj finančnej náročnosti takéhoto úsilia, je jeho nevýhodou predovšetkým to, že nijako nerieši podstatu problému. "Tú by omnoho efektívnejšie riešilo zrušenie povinných zdravotných odvodov, financovanie základnej zdravotnej starostlivosti zo štátneho rozpočtu a súťaž poisťovní len na trhu dobrovoľného pripoistenia k základnej zdravotnej starostlivosti. Poisťovniam by v takom prípade nebolo treba nič nahrádzať ani od nich nič kupovať späť a usporili by sa aj tie náklady, ktoré dnes stojí správa systému zdravotných odvodov," uviedol Procházka.

Fico v sobotu avizoval, že štát sa bude musieť vyrovnať so súkromnými zdravotnými poisťovňami, pričom riešením by mohla byť jedna zdravotná poisťovňa. "Ak existujú demokratické spôsoby, ako zriadiť jednu zdravotnú poisťovňu, nemám s tým problém," uviedol premiér. Nepáči sa mu, že v čase, keď štát hľadá zdroje na platy sestier a lekárov, majú majitelia súkromných zdravotných poisťovní vysoké zisky. "My hľadáme 50 miliónov eur pre sestry a lekárov a niekto, kto je majiteľom súkromnej zdravotnej poisťovne, si odkrojí z verejných financií 30, 40 alebo 50 miliónov eur," povedal. Podľa neho je takéto správanie neakceptovateľné. "Začíname strácať trpezlivosť," dodal. Podľa Fica by pri vytvorení jednej poisťovne nešlo o násilné vyvlastnenie. "Existuje možnosť odkúpenia podielov, treba s nimi rokovať," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu