Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rušenie škôl pokračuje: Najväčšiu šancu na prežitie majú technika a prírodné vedy!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič pripúšťa, že novely zákonov o financovaní škôl a o odbornom vzdelávaní, ktoré dnes schválila vláda, obsahujú nástroje na rušenie škôl.

Jedným z nich sú povinné prijímačky na stredné školy, ktoré rezort presadzuje od septembra 2014. Minister považuje za neúnosné, že sa dnes na stredné školy hlási o polovicu menej deviatakov ako sa snažia školy prijať. „Mnohé školy budú musieť byť v rámci regiónov zrušené. Čo sú to za školy, ktoré sú tam a nemajú žiakov, na čo tie školy máme,“ pýtal sa po dnešnom rokovaní vlády Čaplovič. Príklady z praxe podľa neho hovoria za všetko. „Ak vieme napríklad v regióne Turiec, že nám končí 792 žiakov v základných školách a ponuka stredných škôl v tomto regióne je 1 420, tak sa pýtam – je to ekonomické, je to rentabilné, alebo treba robiť veľmi vážne kroky, aby bola sieť kvalitná a efektívna,“ poznamenal na tlačovej besede Čaplovič.

Spolieha sa na to, že poriadok nastolia samosprávy, ktoré budú môcť od januára 2013 rozhodovať o otvorení prváckych ročníkov vo všetkých školách, štátnych aj neštátnych. Rezort chce zriadiť rady pre vzdelávanie, v ktorých budú zastúpení predstavitelia verejných, súkromných aj cirkevných škôl. O osude škôl by mali na návrh rady pre vzdelávanie rozhodovať krajské samosprávne zastupiteľstvá. Keďže sú VÚC zriaďovateľmi štátnych škôl, kritici tvrdia, že im to umožní likvidovať konkurenčné súkromné a cirkevné školy. Minister im odkazuje, že sa neštátne školy obávajú zbytočne. „Nebudú sa obávať vtedy, keď budú podporovať kvalitu vzdelávania,“ poznamenal Čaplovič. Pripomenul, že osud školy nebude v rukách jedného úradníka, ale regionálneho parlamentu, v ktorom sedia občanmi volení zástupcovia. V prípade problémov sa budú môcť dotknuté strany stále odvolať na ministerstve školstva.

Čaplovič sa netají, že bude vo väčšej miere podporovať školy s odbormi technického a prírodovedného zamerania. „Slovensko, ak teraz neurobí tieto zásadné opatrenia, ekonomicky nemôže prežiť,“ nazdáva sa Čaplovič. V súčasnosti však majú deviataci najmenší záujem práve o štúdium na stredných odborných školách. Menej žiakov znamená pre tieto školy aj menšiu dotáciu zo štátnej kasy. Čaplovič preto hovorí o zmene, normatív chce presunúť zo žiaka na triedu, respektíve školu. Riaditelia by tak mohli dostávať peniaze napríklad podľa úspešnosti ich absolventov na trhu práce. Zmeny vo financovaní by sa dotkli aj gymnázií. Rezort plánuje zvýhodniť tie, ktoré zriadia aspoň jednu triedu prírodovedného zamerania. „Tí, ktorí to zriadia, dostanú bonifikáciu, tí, ktorí to nezriadia, budú sa musieť rozlúčiť s bonifikáciou. Budú rôzne formy, ktoré budú hodnotiť tieto formy,“ avizuje Čaplovič. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu