Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čaplovičova tajná kontrola: Vysokoškolský titul ministra Richtera je v poriadku!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bakalársky titul ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) je v poriadku. Dospela k tomu kontrolná skupina rezortu školstva. Tá preverovala tituly 38 študentov Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela (UMB), ktorí vykonali štátnu skúšku v januári 2002. Poslancov Národnej rady SR o tom dnes počas parlamentnej Hodiny otázok informoval minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

"Uchádzači boli riadne prijatí na právnickú fakultu, ktorá zabezpečovala ich štúdium a uskutočňovala ho v súlade s priznaným právom. Absolvované predmety neboli v rozpore s predmetmi uvedenými v akreditačnom spise a po úspešnom vykonaní štátnych skúšok v študijnom odbore právo, vydala UMB absolventom diplomy, ktorými sa im priznal akademický titul bakalár," uviedol minister.

Univerzita podľa neho mala v kontrolovanom období priznané právo konať štátne skúšky z práva na bakalárskej aj magisterskej úrovni. Túto spôsobilosť jej potvrdila Akreditačná komisia. Tá zároveň konštatovala, že študijný odbor v oblasti práva bol zameraný aj na získavanie poznatkov z medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov.

"Titul bakalár pána Richtera bol získaný v zmysle platných všeobecne záväzných predpisov a na akreditovanom študijnom odbore. Čiže legitímne ho má, legálne ho získal a nie je možné o tomto v žiadnom prípade pochybovať," komentoval Čaplovič.

Rezort rozhodol o kontrole vydaných titulov v máji, po mediálnych informáciách o tom, že Richterov titul nemusel byť celkom legitímny. Súčasný minister mal vyštudovať za doktora práv vďaka spornému bakalárskemu diplomu z 19. januára 2002. Získal ho totiž len päť mesiacov predtým, ako vtedajší rektor univerzity Milan Murgaš vyhlásil, že ide o neakreditovaný študijný odbor, ktorý sa nemôže ukončiť titulom bakalár. Ako Richter a jeho spolužiaci k titulu prišli, neskôr nevedel vysvetliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu