Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Samosprávy zrejme nebudú môcť svojvoľne rušiť triedy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kendice.eu)

BRATISLAVA - Samosprávne kraje zrejme nebudú môcť svojvoľne rozhodovať o rušení tried prvých ročníkov stredných škôl. Mali by sa riadiť rôznymi kritériami.

Navrhuje to poslankyňa Bibiána Obrimčáková (Smer-SD), ktorá tak chce sprísniť pôvodný návrh novely zákona o odbornom vzdelávaní, ktorý má dať krajom právomoc rozhodovať o počte tried. Parlament sa bude novelou zaoberať na septembrovej schôdzi. "Predovšetkým sa zameriavam na to, že ak bude samosprávny kraj schvaľovať počty tried do prijímacieho konania, aby sme vedeli, aká je to škola, aké má materiálno-technické vybavenie, aká je kvalita výchovno-vzdelávacieho procesu, výstupy zo Štátnej školskej inšpekcie, aká je účasť danej školy na medzinárodných podujatiach, súťažiach a podobne," vysvetlila svoj pozmeňovací návrh Obrimčáková na stredajšom (5.9.) rokovaní parlamentného školského výboru. Dodala, že necháva aj priestor na sprísnenie kritérií.

Obrimčákovej úprava sa do istej miery pozdáva opozičnému poslancovi Miroslavovi Beblavému (SDKÚ-DS), no chýba mu v nej spôsob, ako donútiť kraje spomínané kritériá dodržiavať. "Strana Smer a jej poslanci konečne pochopili, že nechať kraje rozhodovať voľne o tom, ktorú školu zavrú a ktorú nie, je veľmi zlé, že tam musia byť kritériá, podľa ktorých to robiť. Len žiaľ nenavrhujú spôsob, ako donútiť kraje kritériá dodržiavať. Takže ak kraj kritériá neuplatní alebo ich uplatní len povrchne, nebude tej moci, ktorá by mu klepla po prstoch," povedal Beblavý.

Poslanec by bol ochotný podporiť celú vládnu novelu, ak by ku kritériám pribudol účinný proces kontroly. "Ak by sme sa so stranou Smer vedeli dohodnúť na naozaj dobrom procese rozhodovania o tom, ktoré stredné školy sa majú zatvoriť pre nekvalitu, a ktoré nie, tak si viem predstaviť, že zahlasujem za celý vládny návrh zákona. Pretože so školskou sieťou na Slovensku niečo robiť treba. Ak chceme zvýšiť platy učiteľov, treba tie najnekvalitnejšie a zároveň najdrahšie školy obmedziť. Len tento zákon to robí zatiaľ nesprávne, ide zavrieť tie najkvalitnejšie a najlacnejšie," upozornil opozičný poslanec.

Obrimčákovej návrh vo výbore prešiel, Beblavý neuspel s viacerými svojimi iniciatívami. Navrhoval okrem iného, aby školy mohli viesť pedagogickú dokumentáciu elektronicky. "Veď sme v 21. storočí," povedal. Rovnako sa neúspešne pokúsil zachrániť šesťročné Gymnázium Viliama Paulinyho–Tótha v Martine. Nenavrhoval však povoliť zriaďovanie šesťročných gymnázií na Slovensku. "Môj návrh má umožniť, aby, ak je experiment úspešný, ale ministerstvo ho nechce šíriť po celom Slovensku, tak aby aspoň dalo pečiatku, že tuto to môže pokračovať, ale inde to zavádzať nebudeme," vysvetlil.

Novela zákona o odbornom vzdelávaní nemá len zmeniť mechanizmus stanovenia počtu tried prvých ročníkov stredných škôl, ktoré sú financované normatívom z rezortu školstva. Mení tiež pravidlá pri prijímaní žiakov do stredných škôl. Norma má tiež umožniť získať nižšie stredné vzdelanie na odbornej škole žiakom, ktorí ukončili základnú školu v nižšom ako deviatom ročníku. Rezort školstva chce novelou zvýšiť záujem žiakov základných škôl o štúdium na stredných odborných školách a podporiť štúdium v odboroch, ktoré sú požadované trhom práce, avšak v súčasnosti majú nízky počet absolventov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu