Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zvolili šesticu podpredsedov KDH, presadil sa aj Brocka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK - Delegáti dnešného Snemu KDH v Ružomberku po predsedovi, ktorým sa stal Ján Figeľ, zvolili aj šesticu podpredsedov strany. Post podpredsedu KDH získali poslanci Národnej rady (NR) SR Pavol Abrhan, Ján Hudacký a Július Brocka, vysokoškolská pedagogička Miroslava Szitová, bývalý riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský a ekonomický expert Miloš Moravčík.

Oproti šiestim menám, ktoré snemu navrhla Rada KDH 9. júna nastala jediná zmena, zo súťaže sám odstúpil Marián Kvasnička a tým vytvoril priestor pre opätovné zvolenie Júliusa Brocku do funkcie podpredsedu.
      
Brockovi dokonca v prvom kole voľby niekoľko hlasov na zvolenie chýbalo, v opakovanom hlasovaní však už uspel. Pred druhým hlasovaním sa za Brocku prihovoril osobne predseda strany Ján Figeľ. "Keď som bol v zahraničí a potreboval som určiť niekoho, čo ma zaskočí, vždy som sa mohol o Júliusa Brocku oprieť. Bol spoľahlivý, nikdy som nemusel dementovať jeho vyjadrenia," vyhlásil. Pripomenul delegátom prednovembrový príbeh Brocku, ktorý sa angažoval v kresťanskom disente a spoluorganizoval sviečkovú manifestáciu, ale aj roky jeho práce pre KDH.
      
Dnešné znovuzvolenie Jána Figeľa do funkcie predsedu KDH veľkou väčšinou hlasov je podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského pre osud kresťanskodemokratickej politiky na Slovensku správnym rozhodnutím a zároveň dôkazom o vnútornej jednote strany.
      
"Strana požíva dôveru Jána Figeľa a Ján Figeľ požíva veľkú dôveru delegátov, ktorí sa tu dnes zišli," dodal Hrušovský.
      
Figeľa v tajnom hlasovaní zvolilo 261 z 324 delegátov. "Budem razantným, rozhodným, ale zodpovedným predsedom, ktorý bude pevný v postojoch, ale vľúdny vo vzťahoch," vyhlásil po zvolení Figeľ.
      
Delegáti krátko pred tým neschválili návrh na zmenu stanov strany, ktorý predložil poslanec Radoslav Procházka. Podľa informácií TASR ju podporila menej ako tretina delegátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu