Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík: Vláda by sa mala pripravovať na rozpad eurozóny

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda by sa mala pripravovať na rozpad eurozóny, pretože všetko, čo európski lídri robia, vedie euro do záhuby. Aj týmito slovami v rámci svojho druhého vystúpenia pri prerokúvaní návrhu na súhlasu so zmluvou o trvalom eurovale ukončil vo štvrtok v neskorých večerných hodinách rozpravu k tomuto bodu šéf liberálov z SaS Richard Sulík.

Potvrdil tak dlhodobý postoj strany k európskym stabilizačným mechanizmom. Podľa Sulíka je pritom príprava na krach eurozóny jedným z opatrení, ktoré by mala vláda robiť ako alternatívu voči schváleniu trvalého eurovalu. Okrem toho by mala podľa Sulíka odmietnuť aj pôžičky z dočasného eurovalu, začať skutočne šetriť či robiť štrukturálne reformy.

V rámci rozpravy k trvalému eurovalu vystúpilo vyše 20 poslancov, proti vystupovali predovšetkým poslanci SaS, proti sa však vyslovili aj niektorí poslanci Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Euroval by však pri piatkovom hlasovaní mali podporiť okrem poslancov vládneho Smeru-SD aj zákonodarci za SDKÚ-DS, KDH či Most-Híd.

Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) schválenie trvalého eurovalu podporuje. „Nemáme na výber medzi dobrým a zlým riešením,“ vyhlásil vo štvrtok v rámci rozpravy k návrhu na vyslovenie súhlasu so zmluvou o Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM). Aj keď schválenie eurovalu možno podľa neho považovať za riskantné a nákladné riešenie, neschválenie by malo následky ešte horšie. A nielen ekonomické, ale aj geopolitické. „Euro je naozaj aj naša mena a my sme súčasťou určitého klubu, z čoho nám vyplývajú nie len benefity, ale aj záväzky,“ tvrdí Mikloš.

Rozprava o návrhu na súhlas so zmluvou o trvalom eurovale pokračovala vo štvrtok do neskorých nočných hodín. Rozhodli o tom poslanci na návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby rozprava vzhľadom na veľký počet prihlásených poslancov pokračovala aj po siedmej hodine večernej. Predseda SaS Richard Sulík tento krok, kedy sa rozhoduje o miliardách zo slovenských verejných financií, označil za pohŕdanie parlamentnou demokraciou. Dôvodom natiahnutia rokovania je podľa Sulíka to, aby dokument stihol podpísať prezident Ivan Gašparovič ešte pred plánovanou návštevou Japonska.

Rozprava vo večerných hodinách tak pokračovala pred takmer prázdnou sálou, vystupovali predovšetkým poslanci liberálnej SaS, ktorí súhlas so zmluvou kritizovali. Hlasovanie o návrhu na súhlas so zmluvou o ESM je naplánované na piatok 11:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu