Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Parlament dnes bude schvaľovať trvalý euroval

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa dnes zrejme pripojí ku krajinám, ktoré sú za vytvorenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda tzv. trvalého eurovalu. Podporu tejto zmluve deklarujú parlamentné politické strany naprieč politickým spektrom, jedinou výnimkou je SaS, ktorá tento mechanizmus vytrvalo kritizuje a jeho schválenie označuje za ekonomickú vlastizradu.

Obhajcovia eurovalu tvrdia, že eurozóne pomôže zachrániť spoločnú európsku menu, ktorú ohrozuje vysoké zadlženie viacerých členských krajín. Niekoľko opozičných strán malo pred rokovaním výhrady k času, kedy euroval parlament schváli. Na začiatku tretej schôdze sa šéf KDH Ján Figeľ pokúsil presadiť vyradenie tohto bodu, aby sa o ňom hlasovalo neskôr, nepodporil ho však vládny Smer-SD ani opozičná SDKÚ-DS.

Po dokončení rozpravy o eurovale a s ním súvisiacich normách by mal parlament pokračovať v diskusii o odvolaní generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej. Pykať má za výzvu na predloženie návrhov na prenájom priestorov pre mediálny komplex. Smer-SD jej vyčíta, že pred zverejnením o nej neinformovala Radu RTVS.

Vo štvrtok popoludní bude tradične na rade aj hodina otázok na premiéra a členov vlády. Vladimír Jánoš (Smer-SD) sa predsedu vlády a svojho straníckeho šéfa spýta, ako bude riešiť otázku tzv. zlatých padákov. Jánošovu stranícku kolegyňu Leu Grečkovú zasa zaujíma, či mal Fico z výjazdového rokovania vlády v Poltári pocit, že to bol premrhaný čas a vyhodené peniaze ako výjazdové rokovania podľa nej hodnotila predchádzajúca vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu