Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda ošklbe živnostníkov s najnižšími príjmami, tvrdí Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšením minimálnych vymeriavacích základov na platenie odvodov zo súčasných 44,2 % na 50 % priemernej mzdy ide premiér Robert Fico podľa predsedu SaS Richarda Sulíka ošklbať o peniaze živnostníkov s najnižšími príjmami.

“Práve ľudia, ktorí majú príjmy veľmi nízke, budú platiť vyššie odvody o 25 eur mesačne,” upozornil. Minimálne odvody majú totiž pre SZČO podľa návrhu ministerstva práce v budúcom roku stúpnuť zo 160 eur na 185 eur mesačne. Toto “šklbanie” má podľa Sulíka priniesť štátu 70 mil. eur ročne. Strana SaS podľa neho chcela najnižšie odvody pre SZČO znížiť zo 160 eur na 140 eur.

Negatívne sa šéf SaS vyjadril aj k zástupcom živnostenských organizácií, ktorí na stredajšom rokovaní s ministrom práce Jánom Richterom s navrhovanými zmenami súhlasili. “Toto je čistá hanba a zástupcovia živnostníkov by možno mali menej servilne postupovať a viac dbať na záujmy tých, ktorých majú zastupovať,” povedal Sulík. Keď sa tieto zmeny podľa neho zrealizujú, mali by sa zástupcovia živnostníkov ako prví živnostníkom ospravedlniť.

Minimálny vymeriavací základ pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) na výpočet odvodov na sociálne poistenie sa zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku. V stredu sa na tom dohodol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter so zástupcami živnostenských organizácií. Súčasťou dohody so živnostníkmi je tiež to, že sa bude postupne počas tohto volebného obdobia znižovať koeficient 2, ktorým sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu SZČO.

Vymeriavací základ pre výpočet sociálnych odvodov sa tak bude postupne zvyšovať až do stavu, kedy bude totožný so základom dane. Základom dane je v tomto prípade rozdiel medzi príjmami a výdavkami SZČO pred odpočítaním nezdaniteľných súm. "Na ďalšom stretnutí by sme sa mali baviť o tom, aké budú postupné kroky znižovania tejto konštanty, aby sme dospeli do stavu, na ktorom sme sa dohodli," povedal Richter. Konečným stavom má byť úplné zrušenie koeficientu, ktorým sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu.

“Rokovaniu predchádzalo veľa korešpondenčných aj osobných rokovaní so zástupcami jednotlivých živnostenských komôr a zväzov po Slovensku, kde sme dostali mandát k tomu, aby sme rokovali v duchu, o akom hovoril minister,” uviedol v stredu predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall. Podľa neho aj živnostníci majú záujem sa zapojiť do konsolidácie verejných financií. “Aj tieto opatrenia prispejú k zlepšeniu sociálnych podmienok pre živnostníkov do budúcna,” dodal šéf živnostenskej komory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu