Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politológ: Studená vojna medzi SMK a Mostom-Híd by sa mala skončiť

Spolupráca strán automaticky neznamená ich zlúčenie, tvrdí Horský
Spolupráca strán automaticky neznamená ich zlúčenie, tvrdí Horský

BRATISLAVA - Skutočnosť, že sú dnes obe strany zastupujúce menšiny na Slovensku, teda Most-Híd aj SMK, v opozícii, ich "odsudzuje" na to, aby začali užšie spolupracovať. Myslí si to politológ Michal Horský, podľa ktorého v súčasnosti prichádza doba, keď "studená vojna a mrazivé vzťahy" medzi týmito subjektmi by sa mali skončiť.

 

"Signifikantným príznakom toho, že prichádza doba pre pozitívnu spoluprácu, je aj okolnosť, že Viktor Orbán (maďarský premiér) a Fidesz na rozdiel od predchádzajúcich rokov už tak neútočia na maďarské menšiny v Karpatskej kotline, nevedú agresívnu politiku voči SR a aj slovenská vláda a premiér Robert Fico (Smer-SD) má zmiernenejšiu tvár," konštatoval dnes Horský.
 
Spolupráca by obom stranám podľa neho prospela aj pre oblasť ich politickej činnosti. Zatiaľ čo subjekt Bélu Bugára (Most-Híd) má podľa Horského dosah skôr na centralizovanú moc, SMK má pevnejšie postavenie v niektorých lokálnych agendách. "Preto v istých vymedzených témach by obe strany naozaj mohli začať spolupracovať. To však neznamená, že by išlo o nejaké zlúčenie," poznamenal.
 
Opačný názor však má politológ Rastislav Tóth, ktorý si len ťažko vie predstaviť spoluprácu týchto subjektov. "Sú to konkurenti, bojujú o toho istého voliča a v takej chvíli je tá spolupráca veľmi iluzórna. Ak by nejaká bola, tak jedine s cieľom oblafnúť toho druhého," komentoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu