Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tomanová: Internátne školy nemajú za úlohu suplovať Rómom domáce prostredie

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Internátne školy, ktoré by v budúcnosti mali priniesť deťom zo znevýhodnených rómskych komunít šancu presadiť sa v majoritnej spoločnosti, nemajú podľa poslankyne Smeru-SD a exministerky práce Viery Tomanovej suplovať domáce prostredie.

"Nikdy nedokážete suplovať domáce prostredie. Deťom treba umožniť to, aby mali dobrú prípravu a šancu do života. Aby mali aj dobrú zdravotnú starostlivosť a preventívnu starostlivosť. Je im potrebné dať aj lásku a asi ťažko nahradíte lásku rodiča," povedala po dnešnom okrúhlom stole so zástupcami rómskych mimovládnych organizácií.

Internátne školy chápe Tomanová ako jednu z možností, ktorú možno rodičom znevýhodnených detí ponúknuť. Kto o ňu nebude mať záujem, nevyužije ju. "Ak sú rodičia, ktorí majú záujem dať dieťa do internátnej školy, prečo nie. Ak napríklad ja nepijem mlieko, neznamená to, že sa prestane vyrábať," povedala Tomanová. "Treba hľadať všetky možné nástroje pre tých, ktorí budú ochotní ich využívať," dodala. Zároveň je podľa nej potrebné pracovať tak s deťmi a to už od predškolského veku, ako aj s ich rodičmi.

"Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít (RMORK) víta túto možnosť. Už som sa neoficiálne stretol aj s pánom Čaplovičom a povedal som mu, že to podporujem," povedal na margo internátnych škôl predseda RMORK Ladislav Richter. Ak by sa vďaka tomuto projektu podarilo v budúcnosti zamestnať len desať percent rómskych detí z osád, pre štát by to podľa neho prinieslo nemalú úsporu. Považuje ho za lepší ako alternatívy vzdelávania detí priamo v osadách.

"Ak by som ja žil v osade v chatrči a mám desať detí a viem, že nemajú šancu sa z tohto marazmu dostať, určite by som privítal možnosť niečo s tým urobiť. Keď zachránim tri deti, zachránim tri svoje deti," dodal.

RMORK však podľa neho pripravuje viacero projektov, ktoré by mali zvýšiť zamestnanosť medzi znevýhodnenými vrstvami obyvateľstva a chcú s nimi osloviť predstaviteľov vlády. Dnešný okrúhly stôl považuje Richter za začiatok dialógu. "Napríklad chceme dať návrh zmeny do zákona o verejnom obstarávaní, aby už v súťažných podmienkach bolo, že pri zákazkách nad sto miliónov by povedzme tri percentá museli ísť do zamestnávania dlhodobo nezamestnaných," naznačil Richter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu