Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lajčák: EÚ potvrdila snahu pomôcť pri stabilizácii pomerov v Afganistane

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Európska únia pokračuje vo svojom doterajšom úsilí zameranom na stabilizáciu pomerov v Afganistane. Povedal to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák o záveroch dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

Podpredseda slovenskej vlády Lajčák pripomenul, že dnešné rokovania európskych diplomatov o situácii v Afganistane, sa niesli v kontexte troch nadchádzajúcich udalostí, ktoré budú kľúčové pre vývoj situácie v tejto krajine. Najskôr to bude budúcotýždňový summit NATO v Chicagu, ktorý prehodnotí vojenskú prítomnosť v Afganistane po roku 2014. Potom to bude 14. júna regionálna konferencia v Kábule na úrovni ministrov zahraničných vecí a následne júlová konferencia v Tokiu, ktorej cieľom je podnietiť spoluprácu širokej svetovej verejnosti pri obnove Afganistanu.
      
V Tokiu, kde sa očakáva účasť vyše 40 krajín, to budú hlavne otázky ekonomickej spolupráce s Afganistanom v období rokov 2015 - 2025.
      
"Európska únia sa dnešnými závermi prihlásila k svojej zodpovednosti a k svojej úlohe, ktorá je v súlade s tým čo medzinárodné spoločenstvo chce dosiahnuť, čiže stabilizácia pomerov v tejto krajine a pomoc Afganistanu aj po roku 2014," povedal Lajčák v rozhovore.
      
Šéf slovenskej diplomacie zároveň spresnil, že EÚ očakáva od Afganistanu, že postupne sám preberie zodpovednosť za osud krajiny. A dodal, že EÚ bude Afgancom v tomto procese pomáhať.
      
Na otázku, či sa ministri zahraničných vecí nezaoberali návrhom nového francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea o tom, že Francúzsko chce stiahnuť svojich vojakov ešte do konca tohto roku, Lajčák uviedol, že o tomto dnešné rozhovory neboli. Dodal, že o tejto téme sa bude hovoriť na summite NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu