Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lajčák: V Afganistane zostanú vojaci tak dlho, ako bude treba

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci zostanú v Afganistane podľa ministra zahraničných vecí a podpredsedu vlády Miroslava Lajčáka tak dlho, ako to bude potrebné.

Minister to vyhlásil po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, s ktorým hovoril o aktuálnych témach slovenskej zahraničnej politiky.

"Pokiaľ ide o pôsobenie našich vojsk v Afganistane, tam bolo viackrát deklarované a zopakoval to aj predseda vlády minulý týždeň, že sme pripravení tam byť tak dlho, ako to bude potrebné. Ale teraz je veľká téma, ako si predstavujeme Afganistan po roku 2014," povedal Lajčák. Téma Afganistan bude podľa šéfa slovenskej diplomacie jednou z ťažiskových tém májového summitu NATO v Chicagu. S akými pozíciami Slovensko na summit pôjde, prezident ešte nevedel presne povedať.

"Niektoré otázky, pokiaľ ide o Chicago, ešte nie sú jasné ani generálnemu sekretárovi, takže o týchto otázkach sa bude zrejme hovoriť až v USA," tvrdí Gašparovič. Podľa hlavy štátu nie je jasné, aká bude v Afganistane situácia po roku 2014, keď majú krajinu opustiť vojská NATO. "Sú to otázky otvorené, nikto nevie povedať, ako to bude vyzerať," doplnil.

Minister Lajčák prezidenta informoval aj o rôznych špekulatívnych projektoch, ktoré finančne podporil rezort diplomacie pred jeho nástupom do funkcie. "Myslím si, že namiesto takýchto fantómových projektov určite ako spoľahlivý spojenec radšej prispejeme na naše aktivity v Afganistane," uzavrel minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu