Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Náhradníci za členov Radičovej vlády do parlamentu nenastúpia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Scenár tohtoročnej ustanovujúcej schôdze parlamentu bude odlišný ako v minulosti. Do poslaneckých lavíc v prvej časti schôdze nezasadnú náhradníci za členov vlády Ivety Radičovej, ktorí boli zvolení do parlamentu a snemovňa bude mať do vymenovania vlády predsedu Smeru-SD Roberta Fica len 138 členov.

Ako dnes povedal hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač, na takomto postupe sa s Gašparovičom dohodol predseda parlamentu Pavol Hrušovský.

Takýto postup Trubač vysvetlil šetrením. Ak by totiž náhradníci za členov Radičovej vlády do parlamentu nastúpili, mandát by vykonávali len krátky čas, kým prezident nevymenuje Ficovu vládu, za čo by im prináležal mesačný plat. "Nechceme vyrábať mŕtve duše, ktoré by mali mesačný plat za pol hodiny v parlamente," poznamenal Trubač. Podľa Dariny Jahelkovej, ktorá vedie Komunikačný odbor parlamentu, budú členovia dosluhujúcej vlády skladať sľub spoločne s ostatnými poslancami.

V marcových voľbách bolo do parlamentu zvolených 12 poslancov, ktorí pôsobia v dosluhujúcej vláde Radičovej a preto si do vymenovania novej vlády nemôžu poslanecký mandát uplatniť. V minulosti bolo štandardným postupom, že za takýchto členov vlády nastúpili náhradníci, ktorí mali okrem mesačnej mzdy zároveň nárok na niekoľkomesačné odstupné. To sa zmenilo po parlamentných voľbách v roku 2006, keď si trinásti poslaneckí náhradníci odniesli päťmesačné odstupné. Nárok na dvojmesačné odstupné už majú zákonodarcovia, ktorí svoj mandát uplatňovali najmenej päť mesiacov, trojmesačné odstupné dostanú, len ak boli poslancami najmenej päť rokov. V súčasnosti sa preto už nemôže stať, že za pár hodín strávených v národnej rade si prilepší poslanec o niekoľko platov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu