Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Novým ministrom školstva bude Čaplovič

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Novým ministrom školstva by sa mal stať podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič. Potvrdil to dnes šéf strany a budúci premiér Robert Fico.

"Pokiaľ ide o Dušana Čaploviča, bude našim nominantom na post ministra školstva," povedal v dnešnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Naopak, obsadenie pozície podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorú v minulosti Čaplovič zastával, je podľa Fica len formálnou otázkou. "Nemáme záujem dotýkať sa status quo postavenia príslušníkov národnostných menšín, ako je nastavené teraz. Môžem potvrdiť, že na túto pozíciu nemáme ešte určeného nominanta," konštatoval.

Budúci šéf exekutívy zatiaľ nechcel prezradiť meno nového ministra spravodlivosti. Nevyjadril sa ani k medializovaným informáciám, že by sa ním mal stať bratislavský krajský šéf Smeru-SD Martin Glváč. "Verím, že v prípade ministerstva spravodlivosti bude Slovensko svedkom príjemného prekvapenia," povedal Fico bez bližších podrobností.

Takisto zatiaľ nekonkretizoval mená dvoch podpredsedov Národnej rady (NR) SR, ktorých nominuje Smer-SD. Ide podľa neho predovšetkým o záležitosť poslaneckého klubu strany. "Do vnútorných pomerov parlamentu nemám zatiaľ záujem zasahovať. Musí zasadnúť poslanecký klub, musí si tieto otázky vyriešiť," priblížil. Opatrnosť pri menách nových štátnych funkcionárov vysvetlil aj určitou postupnosťou jednotlivých krokov. "V piatok (30.3.) máme zasadnutie predsedníctva, ktoré schvaľuje všetky nominácie, a v pondelok (2.4.) tieto nominácie chcem predložiť pánovi prezidentovi," avizoval Fico.

Na najbližšiu stredu (28.3.) požiadal o stretnutie všetkých sociálnych partnerov - predstaviteľov zamestnávateľov, odborárov, cirkví, samospráv či Slovenskej akadémie vied (SAV). "Chceme ich prizvať k tomu, aby sa spoločne s nami pokúsili formulovať hlavné priority programového vyhlásenia vlády. Nikto sa nechce zbavovať zodpovednosti, bude to sociálno-demokratické programové vyhlásenie a vláda. Ale v dialógu s týmito partnermi vieme do programového vyhlásenia zaradiť také záväzky a úlohy, s ktorými sa stotožnia aj predstavitelia sociálneho dialógu," vysvetlil tento postup s tým, že po zostavení vlády by mala vzniknúť rada solidarity, rovnako so zastúpením všetkých sociálnych partnerov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu