Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci dostanú kancelárie po zložení sľubu

Novozvolení poslanci si dnes prevzali osvedčenie o zvolení do Národnej rady Slovenskej republiky.
Novozvolení poslanci si dnes prevzali osvedčenie o zvolení do Národnej rady Slovenskej republiky.

BRATISLAVA - Po tom, čo poslanci zložia poslanecký sľub na ustanovujúcej schôdzi parlamentu, a tým sa riadne ujmú výkonu poslaneckého mandátu, dostanú k dispozícii vlastné kancelárie.

Dnes o tom informovala hovorkyňa Kancelárie národnej rady Darina Jahelková s tým, že tie budú slúžiť na zabezpečenie výkonu poslaneckého mandátu. Ako si poslanci rozdelia kancelárie nie je ešte jasné. Hovorkyňa poznamenala, že na rozdeľovanie kancelárií neexituje žiadne pravidlo, ale prihliada sa na veľkosť klubov. Spravil sa grafický návrh, ktorý sa predloží klubom a v rámci toho sa jednotliví poslanci dohodnú, ktorú kanceláriu ten ktorý chce. "Kluby chcú byť spolu, prihliada sa na to, aby neboli porozhadzovaní," uviedla Jahelková. Dodala, že kancelária pripraví plán ku ktorému sa kluby môžu vyjadriť, zatiaľ však kancelária spätnú reakciu od nich nedostala.

"Nových" 54 poslancov dostane aj osobný počítač a tlačiareň. Tie bude Kancelária národnej rady zabezpečovať prostredníctvom verejnej súťaže v elektronickej aukcii, ktorá sa pripravuje, informovala hovorkyňa. Na rozdiel od poslaneckých "nováčikov", opätovne zvolení poslanci sa budú musieť uspokojiť s technickými prostriedkami, ktoré používali ešte pred predčasnými parlamentnými voľbami, pretože na nové zariadenia po novom nárok nemajú.

V decembri minulého roka totiž poslanci schválili novelu, ktorou "patrí nový osobný počítač a tlačiareň len tým poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nevykonávali mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky v V. volebnom období". K samotnému priebehu elektronickej aukcie Jahelková poznamenala, že o výberové konanie sa postará Referát verejného obstarávania. Ten mal pripraviť výberové konanie, na základe ktorého sa uzatvorí Rámcová dohoda s niekoľkými dodávateľmi výpočtovej techniky. Teraz, keď je jasné koľko notebookov treba, sa rámcová zmluva otvorí a všetci potenciálni dodávatelia sa budú musieť zúčastniť na elektronickej aukcii. Víťaz s najlepšou cenou sa stane dodávateľom na základe čiastkovej zmluvy, objasnila proces hovorkyňa.

Kancelária národnej rady sa postará aj o ubytovanie poslancov, ktorí nie sú z Bratislavského kraja. Tí majú nárok na ubytovanie v poslaneckých ubytovniach, poprípade v bytoch na Kohútovej ulici. Ako Jahelková uviedla, presný počet poslancov, ktorí si tento svoj nárok uplatnia, ešte nie je známy. V súčasnosti kancelária kompletizuje podklady a formuláre vyplnené poslancami, na základe ktorých sa zistí, kto z mimobratislavských poslancov o ubytovanie záujem má a ktorí nie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu