Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smer uvažuje o znížení počtu poslancov v NR

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Smer-SD chce znížiť počet poslancov Národnej rady SR. O počtoch sa v Smere zatiaľ veľmi nehovorí, viacerí poslanci povedali, že sa uvažuje o stodvadsiatich zákonodarcoch.

Na zníženie počtu poslancov však nebude Smeru stačiť jeho väčšina v NR SR, potrebovať bude aj podporu opozície.

O znížení počtu poslancov hovoril pred voľbami predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič. „Za rok a pol sme boli jediní, kto navrhoval zníženie počtu poslancov. Vtedy Smer hlasoval proti. Možno sa ozvalo svedomie. Podporíme takýto návrh,“ povedal Matovič. Zároveň pripomenul, že oni navrhovali, aby v NR SR sedelo 79 poslancov, čo by zodpovedalo počtu okresov. „Blížiť sa k tomuto číslu by bolo veľmi dobré, ale pri kvalite poslancov, ktorí sa v parlamente nachádzajú, aj keby sme znížili počet na 50, nič by sa nestalo,“ dodal.

Kresťanskí demokrati podľa podpredsedu strany Pavla Abrhana počkajú na návrh Smeru a potom sú pripravení diskutovať. „Smer zrejme sleduje redukciu nákladov,“ povedal s tým, že dôležité bude aj to, či pôjde len o zníženie počtu poslancov, alebo aj úpravu volebných obvodov. Aj strana Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Lászlóa Solymosa počká na konkrétny návrh. „Je otázne, či chce Smer prerobiť celý zákon o voľbách. To je na širšiu diskusiu. Treba k tomu širší konsenzus,“ povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu