Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kaliňák: O niektorých postoch sa dá uvažovať, ale istý je len premiér

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Vzhľadom na to, že v Smere-SD sa v týchto dňoch diskutujú ešte len zásady, podľa ktorých by mala byť kreovaná nová vláda, je veľmi problematické hovoriť o menách.

"Máme jedného stopercentne istého a to je predseda vlády," povedal podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák s tým, že o niektorých ďalších menách sa dá logicky uvažovať.

"Keďže napríklad ja som pôsobil ako minister vnútra, asi mám najbližšie k bezpečnostným rezortom a asi najbližšie k ministerstvu vnútra. Je to logická úvaha. Uvidíme, akým spôsobom sa s touto témou stotožní predsedníctvo. Niečo podobné je v prípade Mareka Maďariča," poznamenal Kaliňák. Viacerí predstavitelia Smeru-SD sa včera (16.3) nachádzali v centrále Smeru-SD rovnako, ako líder strany Robert Fico. Kaliňák však tvrdí, že tam rokovania o personálnom zostavení vlády neprebiehali.

Podľa jeho vlastnej logiky kontinuity by teda do budúcnosti mohol rezort vnútra opäť pripadnúť Kaliňákovi a Maďaričovi funkcia šéfa rezortu kultúry, ktorú zastával v rokoch 2006 - 2010. V kuloároch Smeru-SD sa dokonca hovorí o tom, že by osoba ministra kultúry mohla v takomto prípade získať aj pozíciu podpredsedu vlády.

"Dlhodobo je podpredsedom Smeru-SD pre financie a ekonomiku Peter Kažimír. Ale máme aj Jána Počiatka, ktorý bol veľmi úspešným ministrom financií, zodpovedným napríklad za hladké zavedenie eura," poznamenal Kaliňák na margo úvah o budúcom šéfovi rezortu financií.

"Máme výhodu, že nie je Koaličná rada, kde sa rozdeľujú miesta. Máte možnosť vidieť momentálne v priamom prenose v Národnej rade, ako to vyzerá, keď pravica rieši pozície," poznamenal Kaliňák. "V našom prípade sme teraz nasmerovali svoju pozornosť v prvom rade na zásady, ktorými chceme viesť štát. To je dnešná téma. Napriek tomu, že sú vonku všetky možné špekulácie o jednotlivých miestach," dodal Kaliňák.

Jednou z tém rokovaní sú aj budúce kompetencie rezortov, ktoré už nemusia kopírovať požiadavky jednotlivých koaličných strán, ale môžu byť rozdelené čo najprirodzenejšie. "Máme jedinečnú šancu, že nebudeme prispôsobovať kompetencie ministerstiev osobám, ale budeme osoby prispôsobovať kompetenciám, ktoré ministerstvá majú," podčiarkol Kaliňák.

Smer-SD by sa mal na zložení vlády dohodnúť najneskôr do 4. apríla, kedy prebehne ustanovujúca schôdza Národnej rady SR. "Chceme dodržať náš volebný program, ktorý sa, keďže nemáme koaličného partnera, premietne prakticky v plnej miere do vládneho programu. A podľa neho chceme nastaviť aj osobnosti, ktoré by sme chceli do vlády umiestniť," povedal Kaliňák.

"Predpokladám, že koncom budúceho týždňa, respektíve začiatkom ďalšieho by sme mohli mať to, čo vy hovoríte, nejaký kompletný zoznam členov vlády, zhruba asi pokope. Diskutuje sa na rôznych fórach, či už je to vedenie, či je to diskusia s krajskými predsedami, je plánovaná diskusia širokého predsedníctva s našimi zástupcami z regiónov," poznamenal podpredseda Smeru-SD, podľa ktorého by tieto aktivity mali prebehnúť v priebehu budúceho týždňa (19-23.3). "Na základe týchto rokovaní sa vytvorí základný návrh pre predsedníctvo, ktoré o ňom bude rokovať, predpokladám, okolo 30. marca," uzavrel Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu