Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Strany sa na voľbách poriadne nabalia: S 50 miliónmi si môžu robiť, čo chcú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Takmer 50 miliónov eur dostanú politické strany ako "odmenu" za úspech vo voľbách. Je to ešte viac ako po posledných voľbách, keď sa uskromnili kvôli povodniam. Súčasná finačná kríza ich však k solidarite nedokopala. Mimovládky systém ich financovania kritizujú. Podľa nich zvýhodňuje veľké strany a umožňuje politikom robiť so štátnymi eurami takmer hocičo.

Tentokrát sa uskromniť nechcú

Štát dá peniaze stranám, ktoré dosiahli viac ako tri percentá hlasov. Dostanú tri sumy: Za hlasy, ktoré vo voľbách dostali, príspevok na činnosť počas štyroch rokov a tí, ktorí sa dostali aj do parlamentu, si prilepšia aj za poslanecké mandáty. Prvý príspevok je jednorázový, ďalšie dva im budú vyplácané postupne.

Zaujímavé je, že v porovnaní s rokom 2010 strany získajú ešte väčšie množstvo peňazí. Politici si totiž po predchádzajúcich voľbách odhlasovali nižší príspevok za hlasy až o 25 percent. Dôvodom boli povodne, ktoré vtedy zasiahli Slovensko. Hoci teraz zúri svetová hospodárska kríza, uskromniť sa už nemienia.

Aj predvolebné návrhy šéfa OĽ Igora Matoviča, ktorý chcel prinútiť parlamentné politické strany, aby sa vzdali polovice peňazí, ktoré im dal štát za úspech vo voľbách 2010, boli zmietnuté zo stola.

Smer sa poriadne nabalí

Neprekvapí, že najviac peňazí dostane po fenomenálnom úspechu vo voľbách Smer Roberta Fica. Do straníckej kasy pritečie spolu až 23 682 975 eur. KDH si prilepší o viac než pät miliónov, nováčik Obyčajní ľudia o takmer rovnakú sumu.

Bugárovci z Mostu zarobia o niečo menej ako štyri milióny eur, poriadne ochromené SDKÚ len 3,486 milióna. SaS získa 3,4 milióna a štát nezabudne ani na čerstvo mimoparlamentnú SNS, ktorá síce nedostane príspevok za mandáty, ale prilepší si o 1,830 milióna. Bude teda mať na splatenie dlhu penťáckej Privatbanke. Ani SMK, ktorému už po druhýkrát zaklapli dvere parlamentu tesne pred nosom, neobíde skrátka. Zarobí 1,721 milióna.

Systém je zlý, znevýhodňuje a nekontroluje

Financovanie politických strán dlhodobo kritizujú mimovládky, ktoré ho považujú minimálne za nelogický. "Strany, ktoré majú veľa mandátov, dostávajú nepomerne viac peňazí ako strany, ktoré získajú málo hlasov. Nevidím v tom logiku, pretože prevádzkové náklady veľkých strán nie sú vôbec o toľko väčšie, ako pri malých," uviedla pre Topky šéfka Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk.

Podľa nej systém vytvára priveľkú výhodu a deformuje volebnú súťaž. "Malé strany nemôžu s veľkými súperiť a vytvára sa nerovnováha."

Wienk pripomenula aj to, že strany môžu robiť s peniazmi, ktoré dostanú, prakticky čokoľvek. "Sú tam drobné zákazy, nemôžu ich darovať, či použiť na vyplatenie pokuty." Kontrolovať narábanie s nimi však považuje za príliš náročné a radšej zameriava pozornosť na  druhý veľký problém financovania strán a tým sú "čierne peniaze, ktoré tečú do strán z iných zdrojov a nezobrazujú sa v účtovníctve." Treba vraj systém, ktorý ich zviditeľní.

Volebné peniaze by mohli ísť aj inde

Milióny eur, ktoré skončia v kasách politických strán, by v prípade, že by systém dokázal fungovať aj inak, iste nezapadli prachom. Vedeli by napríklad pokryť takmer celý vianočný príspevok pre dôchodcov (60 miliónov eur), výrazne prispieť k zníženiu spotrebnej dane na naftu o 23 percent (73 miliónov eur), či zafinancovať každému školákovi 9 nových učebníc.

Zisk strán za tieto voľby:

Strany sa na voľbách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MF)

A za minulé voľby:

Strany sa na voľbách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MF)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu