Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Exprezident Kováč je rozčarovaný zo súčasnej politiky

Michal Kováč
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exprezident Slovenskej republiky Michal Kováč je rozčarovaný z toho, čo sa na slovenskej politickej scéne v poslednom čase deje.

"Keď som vstupoval do politiky, nepredstavoval som si, že sa veci vyvinú tak, ako sa vyvinuli. Som sklamaný z vývoja," povedal v rozhovore. Tým však nechce povedať, že nevidí pozitívne veci. Ako najväčšie negatívum v spoločnosti dnes vníma relativizovanie zla. "Niektorí politici sa snažia nevidieť, že je tu zlo, snažia sa ho relativizovať, nie sú pripravení urobiť svoju povinnosť, vyšetriť, posúvajú to od jedného k druhému," konštatoval Michal Kováč.

Politici by mali venovať podľa bývalého prezidenta omnoho väčšiu pozornosť ako doteraz morálke, morálnemu správaniu sa ľudí. "Na kandidátky pred voľbami by sa mali dostať iba ľudia morálne bezúhonní. Potom by sme mohli mať väčšiu istotu, že nebude toľko vrážd, podvodov, napáchaných krívd. Nenastane situácia, že sa niekto vysmieva do tváre ľudí, nebudeme mať politikov, ktorí sa tvária bezúhonne, ale v podstate napomáhajú tomu, že zlo sa presadzuje," zdôraznil. Podľa neho nebude jednoduché rozoznať, kto je na akej strane, dobra alebo zla. Ale predsa len sú veci, ktoré sú zrejmé. "Privatizácia, ktorá sa uskutočnila počas Mečiarovej vlády, bola úplné zlá, nebola férová, morálna, čistá. Politici, ktorí nasledovali po páde Mečiarovej vlády sľubovali, že napravia situáciu, ale nenapravili. Relativizovalo sa to," dodal.

Kováč by neporovnával Roberta Fica s Vladimírom Mečiarom, keďže Fico má dnes veľkú popularitu v spoločnosti, tak ako Mečiar pred dvadsiatimi rokmi. "Zároveň som si vedomý toho, že mnohé veci sa nepresadili preto, že sa nenašla podpora v Smere. Napríklad návrhy na zrušenie Mečiarových amnestií, alebo zákon o preukázaní pôvodu majetku. Tu vidieť to relativizovanie zla. Vidieť, že niet dostatok síl a odhodlania viesť boj za dobrú vec," povedal s tým, že za vhodné povolebné spojenie považuje koalíciu Smeru a KDH, ak by smerovala k tomu, že sa bude robiť náprava, ozdravenie. Podľa neho je lepšia koalícia viacerých strán, ako vláda jednej. "To uznáva aj Fico. Je si vedomý toho, že váhu by mali rozhodnutia, ktoré by vyplynuli z takej vlády, kde sú aspoň dvaja, alebo traja partneri a tí by našli v zásadných otázkach zhodu," povedal Kováč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu