Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SNS odovzdala podpisy k referendu, na úradoch chce iba slovenčinu

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na úradoch po celom Slovensku by mala znieť len slovenčina. Dosiahnuť to chce SNS, ktorá dnes v podateľni prezidentskej kancelárie odovzdala podpisy občanov potrebné na vyhlásenie referenda. Prezident SR Ivan Gašparovič má na vypísanie referenda 30 dní, pričom samotný plebiscit sa musí uskutočniť do 90 dní od vyhlásenia.

Tieto lehoty sa posúvajú, ak sa hlava štátu obráti na Ústavný súd SR, aby posúdil, či je referendová otázka v súlade s ústavou. Už v apríli minulého roka, keď SNS začala zbierať potrebných 350.000 podpisov, sa začala polemika medzi odborníkmi, či je vôbec v súlade s ústavou pýtať sa, či sú občania za to, aby sa na celom území SR v úradnom styku používal výlučne slovenský jazyk. Ústava totiž referendum, ktorého predmetom sú ľudské práva, zakazuje.

"Preverovali to nielen právnici SNS, ale aj nezaujatí a potvrdili, že to nie je v rozpore s ústavou," povedal dnes líder SNS Ján Slota. Podľa jeho slov ma takéto referendum veľký význam, lebo predstavitelia SMK a Mosta-Híd otvorene žiadajú politickú a územnú autonómiu južného Slovenska. "Je to len krôčik od Kosova. Z toho dôvodu sme presvedčení, že referendum bude vyhlásené a bude úspešné," povedal.

Slota priznal, že vyzbieranie potrebných podpisov bola "dosť veľká tortúra", ale pevne verí, že prezident v dohľadnom čase plebiscit vypíše. SNS odovzdala 351.000 podpisov, ktoré sa teraz budú kontrolovať. Slota sa o to, že majú malú rezervu (minimum je 350.000) v prípade nezrovnalostí, neobáva. "Pôvodne tých podpisov bolo 400.000 a naši ľudia pri kontrole vyradili takéto množstvo," vysvetlil.

Na otázku, či mu vadí na niektorých úradoch len maďarčina alebo aj ostatné menšinové jazyky, odvetil, že mu nevadia lojálni predstavitelia národnostných menšín. "Všetci Ukrajinci, Rusíni či Bulhari tu žijúci perfektne ovládajú slovenský jazyk. Choďte na južné Slovensko, kde niektorí absolventi stredných škôl nevedia ani ceknúť po slovensky," odporučil.

Petičnú akciu na zvolanie referenda s otázkou "Ste za to, aby sa na celom území Slovenskej republiky v úradnom styku používal výlučne slovenský jazyk?", začala SNS v apríli 2011. Po páde vlády mala SNS ambíciu, aby sa referendum konalo 10. marca, teda v deň parlamentných volieb. "Je mi to ľúto, ale vyšlo to tak, ako to vyšlo," uviedol Slota. Priznáva, že referendum bude stáť "nejaký peniaz", no odtrhnutie južného Slovensko by podľa jeho slov stálo nepomerne viac.

Či sa prezident na ústavný súd obráti alebo nie, zatiaľ neprezradil. "Kancelária prezidenta prevzala petičné hárky SNS a preverí, či petičný výbor odovzdal najmenej 350.000 platných podpisov. Do 30 dní prezident rozhodne, či referendum vyhlási, alebo nie. V prípade vyhlásenia sa referendum uskutoční najneskôr do 90 dní. K ostatným detailom sa vyjadríme až po preverení platnosti petičných hárkov," uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu