Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico: Nie je v poriadku, keď sa na protestoch priživujú politici

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Ak sa ľudia postavia na ulicu a vyjadrujú svoje názory, treba to rešpektovať, pretože je to v súlade s ústavou a ľudia len realizujú svoje základné ľudské práva.

"V poriadku to ale už nie je vtedy, ak sa na tom priživujú politické strany, ak sa začínajú objavovať požiadavky, ktoré sú jasne politické," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na margo opakovaných protestov súvisiacich s kauzou Gorila. K politickým požiadavkám zaradil napríklad apel na odstúpenie predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina či vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa Fica ide o jasné požiadavky pravicovej koalície. "Nemám problém s protestmi, nech ľudia protestujú, ak si myslia, že je to správne, ale odmietame politizáciu týchto protestov," zdôraznil opozičný líder.

Podľa neho má Smer-SD záujem na dôslednom vyšetrení podozrení vyplývajúcich z kauzy Gorila. Na to však potrebujú vyšetrovatelia, prokurátori aj súdy pokoj na prácu, v čom im podľa Fica bráni svojou prehnanou aktivitou minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). "Ak budú konať pod takým tlakom, aký na nich vyvíja pán Lipšic, ktorý hrubo zneužíva svoje právomoci, ťažko sa dočkáme niekedy nejakých výsledkov. Nechajme ich pracovať," apeloval.

Lipšicov stranícky šéf Ján Figeľ kritiku na adresu Lipšica odmietol. "Odmietam obvinenia, že by minister vnútra hrubo zneužíval svoju právomoc. Bolo spustené vyšetrovanie špeciálnym tímom, ktorý zriadil z titulu svojej právomoci a zodpovednosti, a to považujem za podstatné. Nie aby politici vyšetrovali, ale kompetentní a aby vyšetrovali dôsledne," podčiarkol.

Ficovi pripomenul, že Slovenská informačná služba (SIS) v rokoch 2005 a 2006 v kauze Gorila konala, problémom však bolo, že sa prípad dôsledne nevyšetroval ďalej. Vina v tom podľa Figeľa padá aj na Ficovu vládu, ktorá vládla na Slovensku v rokoch 2006 až 2010. "V jednotlivých obdobiach tu boli slabiny, pochybenia alebo až zneužívania moci. Aj preto nám vadí, že Generálna prokuratúra nemá dnes hlavu. Potrebujeme poriadok v systéme," zdôraznil líder KDH.

Na adresu opakovaných protestov Gorila Figeľ vyzdvihol, že je dobre, že dnes máme slobodu, bez ktorej by nebolo možné vyjadrovať názory aj vo forme kritických požiadaviek. "Sloboda, demokracia, to sú veľké dary, žiadajú si zodpovednosť. Riešením sú napríklad slobodné voľby, kde si ľudia môžu a majú vyberať serióznych politikov, ktorí realizujú verejný záujem," dodal Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu