Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sulík: S Dzurindom a Miklošom nechcem vládnuť, zavádzajú verejnosť

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) veľmi sklamal predsedu SaS Richarda Sulíka. Šéf liberálov si nevie predstaviť byť s ním opäť vo vláde.

Rovnako odmieta Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). S touto dvojicou politikov nemieni vládnuť nielen kvôli kauze Gorila, ale najmä preto, že zavádzajú verejnosť.

Gorila bola podľa Sulíka posledná kvapka. "To, čo mňa najviac sklamalo v prípade týchto dvoch pánov, je to, akým spôsobom zavádzajú verejnosť napríklad pri pôžičke Grécku. Alebo to, ako zásadne zmenili postoj pri rozšírení dočasného eurovalu. Veď to bolo najmä o nich," povedal v rozhovore Sulík.

Líder SaS pripomenul, že prvú pôžičku Grécku odmietla celá koalícia spolu s Dzurindom a Miklošom. Pri druhej už Mikloš podľa Sulíka hrubo zavádzal. "Prvého júla povedal, že dáme 350 miliónov. O 20 dní neskôr v Bruseli úplne potichu súhlasil s 800 miliónmi a koncom októbra dokonca s 1,150 miliardy," priblížil. Šéf liberálov je presvedčený, že "takéto laxné a vrcholne nezodpovedné zaobchádzanie s peniazmi daňovníkov je samo osebe dôvodom na odchod".

Mikloš ďalej podľa Sulíka zavádza verejnosť aj v prípade zmluvy o trvalom eurovale. Ministrovi financií vyčíta, že hoci je to "úplne strašidelná zmluva", nedal ju do medzirezortného pripomienkového konania, vyhlásil ju za dôverný materiál a nechal ju schváliť vláde, ktorá nemá dôveru parlamentu. Kabinet ju podľa Sulíka odobril najmenšou možnou väčšinou.

"Sme takí transparentní, že zverejňujeme aj nákup toaletného papiera za pol eura, ale zmluvu za miliardy eur tu ušmodrcháme takto potichu. Toto sú pre mňa jednoznačné dôvody na odstúpenie. Už stačilo," vyhlásil Sulík.

Predseda SaS tvrdí, že pravica sa potrebuje očistiť od presluhujúcich politikov. Spoluprácu s inými bývalými koaličnými partnermi, ktorí sa spomínajú v spise Gorila, nevylučuje. "Závisí to od toho, za akých okolností a aký bude výsledok volieb," povedal. Sulík považuje stredopravú vládu za jednoznačne lepšiu alternatívu pre Slovensko ako vládu Roberta Fica (Smer-SD). On osobne si však s Dzurindom a Miklošom do nej nesadne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu