Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SaS chce na schôdzi o Gorile zaviazať prezidenta, aby vymenoval Čentéša

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Strana SaS trvá na zvolaní mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR ku kauze Gorila. Chce na nej zaviazať prezidenta Ivana Gašparoviča, aby vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, keďže je to potrebné aj pre vyšetrovanie kauzy, ale aj zrušiť priestupkovú imunitu.

"Navrhujeme, aby sa NR SR uzniesla na výzve prezidentovi, aby vymenoval pána Čentéša. Považujeme nevymenovanie generálneho prokurátora za porušovanie ústavných povinností pánom prezidentom. Keďže nereagoval na výzvy, chceme, aby ho vyzvala NR SR," povedal dnes na tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík, podľa ktorého by sa mala hlava štátu zamyslieť nad tým, že nemôže neustále porušovať ústavu.

Priestupkovú imunitu chcú liberáli riešiť na mimoriadnej schôdzi preto, aby sa vyhli možnosti, že sa nestihne prerokovať na blížiacej sa riadnej schôdzi. "Pán predseda parlamentu Hrušovský sa vyjadril, že možno sa to na riadnej schôdzi nestihne a ja som z jeho slov pochopil, že určite by veľmi rád tú imunitu zrušil, ale žiaľ, sa to možno nestihne na riadnej schôdzi. Tak chceme dať možnosť poslancom, ktorí by určite veľmi radi chceli priestupkovú imunitu zrušiť, aby mohli toto vykonať," vysvetlil Sulík.

Okrem toho navrhuje SaS na mimoriadnej schôdzi prijať uznesenie na zvolanie parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a tiež na zvolanie brannobezpečnostného výboru. jeho cieľom má byť poslanecký prieskum v SIS. "Chceme, aby bol vykonaný tak ako u Galka. Rozsahom je kauza Gorila ďaleko väčšia a aj obvinenia sú závažnejšie," odôvodnil požiadavku prieskumu Sulík.

Pripustil zároveň, že Anna Bubeníková nemusí byť jediná, voči ktorej žiadala SaS vyvodenie zodpovednosti za kauzu Gorila, ktorá poukazuje na politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu je potrebných 30 poslaneckých podpisov. Liberáli ich majú zatiaľ 25. Dnes chcú osloviť aj ostatné parlamentné strany. Vo väčšine z nich prevláda odmietavý postoj ku schôdzi o Gorile. Smer-SD uviedol, že by bol ochotný podporiť schôdzu, ak liberáli predložia argumenty potvrdzujúce, že takéto rokovanie parlamentu môže prispieť k objasneniu údajných informácií zo spisu Gorila. "Myslím si, že čoskoro budeme vedieť, ktoré strany, ktorí poslanci sa ako rozhodli," uzavrel Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu