Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer nebude pre Čentéša vstupovať do právomocí prezidenta

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA - Smer-SD nebude vstupovať do suverénnych právomocí prezidenta Slovenskej republiky.

Hovorca strany Erik Tomáš takto odpovedal na otázku, či poslanci za Smer-SD budú hlasovať za prijatie návrhu uznesenia Národnej rady SR, ktorým by parlament vyzval prezidenta Ivana Gašparoviča, aby urýchlene vymenoval Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora.

Návrh pripravila strana SDKÚ-DS a ako informoval podpredseda parlamentu Milan Hort (SDKÚ-DS), plánujú ho predložiť poslaneckému grémiu na prerokovanie, aby bol zaradený do programu nadchádzajúcej schôdze NR SR.

Hort zdôraznil, že uznesenie je adresované prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, na ktorého apelujú, aby rešpektoval, že NR SR 17. júna 2011 zvolila Čentéša za generálneho prokurátora a v súlade s Ústavou a zákonmi ho urýchlene vymenoval.

Zabezpečenie riadneho chodu Generálnej prokuratúry je hlavným odôvodnením uznesenia, dodal. Návrh je podľa neho už pripravený a SDKÚ-DS ho plánuje predložiť poslaneckému grémiu na prerokovanie. Hort verí, že sa týmto spôsobom návrh uznesenia dostane do programu nadchádzajúcej schôdze národnej rady "riadnou cestou".

Ako dodal, pokiaľ sa bývalé koaličné strany zachovajú podľa ich doterajších vyjadrení, nemal by byť problém, aby bolo toto uznesenie prijaté. Na to stačí hlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu