Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ľudia z Gorily stále vládnu: Po voľbách dostali vplyvné funkcie v štátnych podnikoch!

Sídlo Penty v Bratislave
Sídlo Penty v Bratislave

BRATISLAVA – Osud šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej, ktorú vláda odvolala kvôli kauze Gorila, by mali nasledovať ďalší aktéri. Viacerí z ľudí, ktorí sa spomínajú v spise v súvislosti s úplatkami a províziami pri hlasovaní o privatizácii, sa dostali v tomto volebnom období k lukratívnym stoličkám v štátnych podnikoch, ako sú teplárne, banky, nemocnice či prenosová sústava.

Jozef Jurica (ANO, SDKÚ)

 

Od nástupu Radičovej vlády v roku 2010 sa v septembri stal podpredsedom predstavenstva Bratislavskej teplárenskej. Okrem toho figuruje aj v Dozornej Slovenskej záručnej a rozvojovej banke, ktorá rozhoduje o obrovských sumách, ktoré majú podporovať podnikateľov. V štátnej banke je od augusta minulého roka. V rokoch druhej Dzurindovej vlády bol riaditeľom sekcie prípravy a realizácie predajov FNM ako nominant ANO. V spise sa o ňom hovorí ako o človeku, ktorého si Penta kúpila.

Z Gorily:

Haščák hovorí, že funkcionárom z FNM v každom prípade musí dať 40 - 50 mil. Sk, keď chce aby fungovali, pretože oni nesú najväčšiu zodpovednosť a majú s tým najviac roboty (aj keď bežne dostávajú len 2 -3 mil. Sk každý, len Jurica raz dostal 7 mil. Sk). Presná výška provízie ešte nie je stanovená, pretože závisí od ceny, za ktorú sa podarí predať 10% akcií rozvodných závodov na burze. Provízia sa bude pohybovať od 1 do 2,2 mil. EUR. Haščák mal k deleniu uvedenej provízie stretnutie s Gabrielom Palackom, ktorý súhlasil s rozdelením na tretiny - SDKÚ, Malchárek, funkcionári FNM (Bubeníková, Jurica, Grošaft).


 

Igor Grošaft (SDKÚ)


Ďalším človekom, ktorý sa spomína v uniknutom spise Gorila je Igor Grošaft z SDKÚ. Ten bol už v minulosti medializovaný v súvislosti so stykmi s ľuďmi z bratislavského podsvetia. Navyše figuroval aj v kauze predaja hotela Forum, ktorý mal súvisieť aj so záhadnou firmou namočenou v kauze financovania SDKÚ. Okrem toho, že podľa obchodného registra figuruje približne v dvadsiatich firmách, je od mája minulého roka šéfom predstavenstva Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy. Tá sa v spise spomínala v súvislosti s „kšeftom na informačný systém za 165 miliónov“. SEPS je najvýznamnejší hráč v oblasti podnikania s elektrickou energiou.

Z Gorily:

Celkovo provízia za predaj zvyšných balíkov akcií SSE a VSE vychádza na 5 - 6 mil. EUR. Haščák mal pred pár dňami stretnutie s Gabrielom Palackom, s ktorým dohodol delenie provízie za predaj zvyšných balíkov akcií SSE a VSE: 40% pre Palacku (SDKÚ), 40% pre Malchárka a 20% pre funkcionárov FNM (Jurica, Bubeníková, Grošaft). Jurica a Bubeníková boli s uvedeným delením nespokojní, pretože celú robotu okolo predajov budú robiť oni. Palacka ich chápe ako svojich zamestnancov (Bubeníková, Grošaft) a podľa Palacku je otázne, či by mali vôbec niečo dostať. Haščák navrhol Bubeníkovej a Grošaftovi možnosť, že im dá viac na úkor Palacku, ale musia si to vybaviť vnútri SDKÚ. Obidvaja odmietli a súhlasili s 20%.

 

Stanislav Janota (KDH)

 

Bývalý člen prezídia FNM Stanislav Janota sa iba v júni minulého roka dostal k lukratívnemu štátnemu fleku. Stal sa riaditeľom Nemocnice sv. Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra. Zaujímavé je, že jej privatizáciu už pripravovali za vedenia Roberta Kaliňáka, keď ju v roku 2008 pretransformovali na akciovku. Haščák podľa Gorily zaplatiť za pomoc pri výbere poradcu pri elektrární tri až päť miliónov korún. Je známe, že v oblasti zdravotníctva sa Penta aktivizuje najviac.

Z Gorily:

Anna Bubeníková si myslí, že Janota chce od nej materiály len ako krytie jeho vedomostí o privatizácii letiska, aby sa v KDH neprevalilo, že spolupracuje s Pentou, od ktorej mal k letisku informácie. Haščák hovorí, že problémom KDH je, že František Mikloško si myslí, že by bratislavské letisko nemala dostať Viedeň. Podľa Haščáka sa tomu Mikloško rozumie ako on opernému spevu. Bubeníková hovorí, že Janota sa s ňou chce stretnúť. Janota pôvodne chcel, aby s ním Bubeníková ohľadne privatizácie letiska išla na stranícke orgány KDH, čo Bubeníková odmietla. Haščák hovorí Bubeníkovej, aby sa s Janotom stretla, že ho síce informačne nikde neposunie, ale Janotovi to stretnutie urobí dobre a Janotu potrebujú na ďalšie obchody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu