Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SIS mlčí, či dostala žiadosti o súčinnosť v kauze Gorila

Riaditeľ SIS Karol Mitrík
Riaditeľ SIS Karol Mitrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) nehovorí, či už dostala žiadosti špecializovaného policajného vyšetrovacieho tímu o súčinnosť pri vyšetrovaní kauzy Gorila, či medzi nimi boli aj žiadosti o zbavenie mlčanlivosti príslušníkov SIS a či im riaditeľ tajnej služby Karol Mitrík vyhovie.

"Slovenská informačná služba bude v dotknutej veci bez ohľadu na spolitizované vyhlásenia v médiách postupovať výlučne v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom," reagoval na spomenuté otázky hovorca SIS.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) v stredu po rokovaní vlády potvrdil, že žiadosti o súčinnosť SIS už poslali. Minister pevne verí, že tajná služba súčinná bude. Premiérka Iveta Radičová už predčasom v médiách avizovala, že šéf tajnej služby je pripravený umožniť výsluchy ľudí zo SIS. "Ak vyšetrovateľ požiada v rámci nového vyšetrovania o zbavenie mlčanlivosti príslušníkov SIS v súvislosti s materiálom Gorila, a ak táto žiadosť bude spĺňať všetky zákonom stanovené náležitosti, riaditeľ SIS je pripravený žiadosti vyhovieť," uviedol vtedy tlačový odbor úradu vlády pre portál Aktuálne.sk.

Minister Lipšic vyhlásil, že z vyšetrovania prípadu nebudú zverejňovať parciálne časti. "Lebo by sme tým informovali aj podozrivé osoby, akým smerom vyšetrovanie ide, na čo si majú dávať pozor a to by som nerád robil, ani v záujme médií, lebo by sme tým zmarili vyšetrovanie," dodal. Už v stredu však pripustil, že niektoré pasáže spisu Gorila sa čiastočne potvrdzujú. "Niektoré okolnosti sa skôr potvrdzujú, možno nie v presne rovnakej podobe, ako boli v tom spise opísané, ale v mierne pozmenenej. To sú informácie, ktoré sú z verejných zdrojov ... dajú sa ľahko overiť," povedal Lipšic. Nové informácie dostal kabinet už pri stredajšom rozhodovaní vlády o odvolaní šéfky FNM Anny Bubeníkovej, ktorej meno sa v spise Gorila často skloňuje. Anna Bubeníková informácie o jej osobe, uvedené v dokumente, odmieta. Novinky však presvedčili aj ministrov za Most-Híd, aby hlasovali za odchod Bubeníkovej z vysokého postu. Podľa Hospodárskych novín zavážili údajne aj informácie o spoločnosti Elementa, cez ktorú išli podľa Gorily provízie pre Bubeníkovú - vo firme figuroval aj manžel Bubeníkovej. Denníku okrem toho potvrdil bratislavský krajský súd, že tajná služba žiadala o súhlas na odpočúvanie, ktoré spomína spis Gorila. Krajský súd eviduje žiadosť o použitie ITP zo dňa 21. novembra 2005, spisová značka a číslo žiadosti sú rovnaké, ako uvádza Gorila.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS-kou s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Minister vnútra Daniel Lipšic založil na vyšetrovanie prípadu špecializovaný tím so sídlom na policajnom Úrade boja proti organizovanej kriminalite. Sú v ňom 10 špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Už pred rezortom vnútra založili špeciálny vyšetrovací tím aj na Generálnej prokuratúre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu