Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nominanti KDH a SDKÚ namočení podľa Gorily v úplatkoch končia!

Milan Krajniak, jeden z ľudí, ktorí vystupujú v spise Gorila Zobraziť galériu (2)
Milan Krajniak, jeden z ľudí, ktorí vystupujú v spise Gorila

BRATISLAVA - Minister vnútra Daniel Lipšic uvoľnil na vlastnú žiadosť z funkcie svojho poradcu Milana Krajniaka. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii. O uvoľnenie požiadal aj nominant SDKÚ v Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústave.

"Požiadal o uvoľnenie z funkcie a jeho žiadosti som vyhovel. Jeho postoj si mimoriadne cením, pretože v spise je spomínaný len okrajovo," odôvodnil Lipšic. Žiadosť o uvoľnenie z funkcie dal ministrovi aj riaditeľ Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota, ktorá je spoločnou pre rezort vnútra a obrany. Krajniak i Janota boli v čase, keď vznikol spis Gorila, nominantmi Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v prezídiu Fondu národného majetku (FNM).

Lipšic si rozhodnutie svojho poradcu cení, pretože v spise Gorila sa je jeho meno spomína len okrajovo. "Do nijakého bytu nechodil, žiadne provízie nebral, nie je spomínaný kvôli žiadnemu rozdeľovaniu peňazí," dodal Lipšic. Ľudia by podľa neho mali sledovať, aké postoje dotknutí zaujímajú. Poznamenal, že mnohí mlčia, hľadajú výhovorky, prečo sa kauze znova nevenovať. Lipšic je rád, že má vo svojom okruhu človeka, ktorý zaujíma iný postoj.

Krajniak svoje rozhodnutie požiadať o uvoľnenie z funkcie komentoval okrem iného tým, že sa vždy cítil slobodný a zároveň chce, aby voči ľuďom ako minister vnútra, ktorí sa snažia presadiť v slovenskej politike to najlepšie, čomu verí aj on sám, nemali ich odporcovia ani jedinú zámienku pre spochybňovanie vyšetrovania kauzy Gorila. V tejto súvislosti spomenul výrok poľského aforistu Jerzyho Leca - nehnevajte sa na trpaslíkov, že vás kopú do členku, oni vyššie nedosiahnu. "Preto, keď jeden, podľa môjho názoru v porovnaní s ministrom vnútra morálny trpaslík, vyzýva ministra vnútra, aby si pozametal pred vlastným prahom, verím, že môj krok bude istým príkladom," dodal Krajniak s tým, že by mnohých iných mohol povzbudiť k tomu, aby sa cítili slobodní a svojim odstúpením napomohli novej politickej kultúre na Slovensku.

Krajniak poznamenal, že kým jeho meno sa v spise nachádza trikrát, meno Mikuláša Dzurindu bolo spomenuté 44-krát, meno Gabriela Palacku 54-krát, meno Ivana Mikloša 47-krát či meno Roberta Fica 142-krát. A nielen v súvislosti s tým, že zastávali rôzne funkcie, ale i preto, že o niektorých privatizáciách rozhodovali, či mali požadovať alebo dostali nejaké "plnenia za tieto privatizácie".

Krajniak k osobe kolegu vo FNM Stanislava Janotu povedal, že sa spoznali až počas pôsobenia vo FNM. Poznamenal, že mal zo spolupráce s ním veľmi dobrý dojem. "Som presvedčený, že nezobral ani korunu počas svojho pôsobenia vo fonde," dodal Krajniak.

Dobrovoľne odísť z funkcie podpredsedu predstavenstva Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy chce aj nominant SDKÚ  Igor Grošaft. Nechce vraj, aby súčasná predvolebná situácia na Slovensku vyústila do negatívnej medializácie spoločnosti SEPS.  Požiadal ministra hospodárstva Juraja Miškova o svoje odvolanie z funkcie. Meno Igora Grošafta sa vyskytlo v údajnom materiáli Gorila.

.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu