Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Gašparovič: Klameme sa, ak hovoríme, že SR a MR nemajú medzi sebou problém

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA – Slovensko a Maďarsko nemajú podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča problémy v prípade spoločných záujmov. Či už ide o ekonomickú oblasť, otázky zahraničnej politiky alebo v rámci Vyšehradskej štvorky.

"Ale máme problémy s našou históriou, ktorá sa premieta do súčasnosti s názormi, ktoré, si myslím, je dnes už ťažko obhajovať. Všetci sa budeme klamať, ak budeme hovoriť, že nemáme problém," priblížil.

Sporné otázky, ktoré majú riešiť zmiešané komisie, by preto podľa neho mali mať racionálnejší postup. Ako poznamenal, na históriu sa nedá zabudnúť, avšak nesmie byť určujúca vtedy, keď môže vyvolať niektoré dávno zažehnané problémy. "Som prístupný na akúkoľvek diskusiu z maďarskej strany. Sú ale niektoré veci, ktoré sa nedajú dať do medzinárodno-politického priezoru, tie si musíme vyriešiť sami. A maďarská strana veľmi rada niekedy internacionalizuje tieto problémy," upozornil.

Za zlú označil predstavu Budapešti, ktorá súvisí s udeľovaním dvojakého maďarského občianstva. Pripomenul, že to nemá z hľadiska medzinárodných zvyklostí obdobu. "Na základe tohto zákona sa môže za občana Maďarskej republiky prihlásiť ktokoľvek, keďže mnohí z ich predkov síce žili na území Slovenska, ale narodili sa v čase Rakúsko-Uhorska. To sú nepochopiteľné názory rozširovania možností získania občianstva," podčiarkla hlava štátu.

Slovenskou reakciou na predmetnú maďarskú legislatívnu normu bola novela zákona o štátnom občianstve. Na jej základe stratí slovenské občianstvo ten, kto dobrovoľne požiada o nadobudnutie cudzieho. Gašparovič vidí spôsob ako vyriešiť vzniknutú situáciu v tom, že Budapešť zruší svoj zákon a následne Bratislava ten svoj.

"A bude to ako predtým," dodal s tým, že tento názor presadzoval aj na poslednom stretnutí so svojím maďarským partnerom Pálom Schmittom. "Kým sa neodstráni problém, ktorý zasahuje do našich legislatívnych predpisov, tak sa asi ťažko dohodneme," avizoval.

Prezidenta tiež hnevá názor, že sú to práve Slováci, ktorí zvyknú vyťahovať maďarskú kartu. Myslí si pravý opak. "To Maďari vyťahujú slovenskú kartu, pretože z ich strany prichádzajú vždy nejaké iniciatívy, na ktoré sme povinní reagovať. Čiže, tá maďarská karta mi nesedí, sedí mi skôr slovenská," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu