Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Hrušovský: Som si istý, že potvrdíme zmrazenie platov

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Hrušovský je presvedčený o tom, že poslanci v stredu potvrdia zmrazenie svojich platov a opäť schvália novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

"Predpokladám s takmer stopercentnou istotou, že poslanci schvália pri opätovnom prerokovaní tento zákon," povedal dnes novinárom. Hrušovský sa nazdáva, že snemovňa schváli aj pripomienku prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý novelu do parlamentu vrátil.

Gašparovičovi sa nepáči nové ustanovenie zákona, podľa ktorého by mali poslanci nárok na mzdu odo dňa zvolenia a nie odo dňa zloženia sľubu, ako je to teraz. Hrušovský je pripravený prijať rozhodnutie väčšiny, ale upozorňuje, že súčasný stav vyvoláva problémy v aplikačnej praxi. Týka sa to najmä znovuzvolených poslancov, ktorí medzi dňom volieb a zložením sľubu nemajú nárok na odmenu.

"Keď sa skončil poslancovi mandát, do dňa zloženia sľubu Národná rada SR prestáva platiť za poslancov poistné odvody. Poslanec v tom čase medzi zvolením a zložením sľubu nedostával žiadnu odmenu ani náhradu, hoci už v tom čase sa mohol nejakým spôsobom na výkone poslaneckého mandátu podieľať," vysvetlil. Hrušovský upozornil, že napríklad imunitu získavajú poslanci už dňom zvolenia do národnej rady.

O definitívnom znení zákona budú poslanci rozhodovať v stredu 21. decembra, na kedy Hrušovský zvolal 27. schôdzu snemovne, aby novela mohla nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2012. "Aby sme naplnili sľub, ktorý som ja osobne, ale aj poslanci národnej rady dali, že od prvého januára sa nezvýši poslancom plat a iné pôžitky ani o cent." Okrem poslancov sa pri opätovnom schválení zákona zmrazí plat aj členom vlády, prezidentovi, generálnemu prokurátorovi, predsedovi aj podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu. Naopak, výnimkou budú sudcovia.

Hrušovský sa prikláňa k názoru, že problematika má rozličné interpretácie. "Aj zákon o voľbách hovorí, že poslanec nadobúda svoje práva a povinnosti zvolením. Na druhej strane však ústava hovorí o tom, že ak poslanec odmietne tento sľub zložiť národnej rade, tak nemôže sa ujať poslaneckého mandátu," vysvetlil. Prikláňa sa síce k názoru, že nárok na plat by mal mať poslanec odo dňa zvolenia, ale je pripravený akceptovať vôľu väčšiny.

Novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov vrátil Gašparovič parlamentu v pondelok 19. decembra. Gašparovič tvrdí, že na plat by mal poslanec mať právo až odo dňa zloženia sľubu, ako je to v súčasnosti. Prezident síce pripúšťa, že zákonodarcovia podľa zákona o poslancoch nadobúdajú práva a povinnosti zvolením, argumentuje však znením zákona o rokovacom poriadku. Podľa toho sa poslanci ujímajú mandátu zložením sľubu.

"Ak by poslanec odmietol zložiť sľub alebo zložil sľub s výhradou, malo by to podľa ústavy za následok stratu mandátu," odôvodňuje vrátenie zákona o zmrazení platov. Parlamentu navrhuje, aby zákon opätovne schválil tak, aby mali členovia snemovne na plat nárok až od zloženia sľubu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu